Kako je z dobičkom od trgovanja s kriptovalutami?

Dobiček pri kriptovalutah lahko ustvarite z rudarjenjem, trgovanjem s kriptovalutami in trgovanjem s kriptokovanci. Davčna obravnava je odvisna od načina, kako ste zaslužili.

Val navdušenja in zanimanja za kriptovalute  v svetu in Sloveniji še ni popustil. Številni, ki so bili skeptični do Bitcoina ali Etherja sedaj odpirajo trgovalne račune na spletnih menjalnicah ali borzah na katerih se trguje s kriptovalutami. Vse več je zanimanja za množično financiranje s pomočjo ICO oziroma izdaje kripto-kovancev, ki so nekakšna zmes med delnicami in denarjem. Pred letošnjo evforijo s kriptovalutami pa se je veliko govorilo o rudarjenju in služenju denarja na ta način.

Zavedati se moramo, da so kriptovalute tukaj in bodo tudi ostale. Blockchain tehnologija na kateri temeljijo pa bo v prihodnosti verjetno temeljito spremenila poslovanje in tudi druge procese v gospodarstvu. Kje in na kakšen način lahko torej zaslužite s kriptovalutami in ustvarite dobiček? Kako je z obdavčitvijo tega dobička v tujini in predvsem v Sloveniji?

V svetu kriptovalut lahko ustvarite dobiček na različne načine. Od načina, kako ste ustvarili ta dobiček pa je tudi odvisno obdavčenje teh zaslužkov. Dobiček pri kriptovalutah lahko ustvarite z rudarjenjem, trgovanjem s kriptovalutami in pa trgovanjem s kriptokovanci ali žetoni.

Rudarjenje

Rudarjenje je eden izmed prvih načinov ustvarjanja dobička v svetu kriptovalut. V osnovi gre za posojanje procesorske moči za reševanje kompleksnih algoritmov, ki so temelj blockchain tehnologije. Za procesorsko moč so udeleženci nagrajenimi z novonastalimi kriptovalutami in s tem ustvarjajo dobiček. Za rudarjenje potrebujete le računalnik z dovolj procesorske moči in že lahko rudarite.

Z rudarjenjem opravljate dejavnost oziroma se s tem aktivno ukvarjate, kar pomeni, da je dohodek iz naslova rudarjenja obdavčljiv po 105. členu Zdoh-2, kjer spada v rubriko drugih dohodkov, ki niso posebej opredeljeni kot neobdavčljivi. Naveden je kot dohodek iz nagradnih iger, kar izhaja iz tolmačenja vsebine ‘rudarjenja s kriptovalutami’, kjer naj bi šlo za neke vrste naključno nagradno kreiranje brez naše volje in možnosti poseganja v dobitke.

Z rudarjenjem ali ustvarjanjem novih enot kriptovalute kot fizična oseba ustvarjate dohodek, ki je obdavčen enako kot drugi dohodki. Višina dohodka z naslova rudarjenja se upošteva v evrih v času, ko je dohodek prejet, prijaviti pa ga morate v 15 dneh. Na podlagi te prijave vam bo Finančna uprava Republike Slovenije (Furs) odmerila akontacijo davka v višini 25 odstotkov. Furs nato ob letnem obračunu dohodkov fizične osebe naredi poračun in določi ali ste upravičeni do vračila davka ali pa ga morate doplačati, odvisno od letnih zaslužkov in ob upoštevanju dohodninske lestvice.

Trgovanje s kriptovalutami

S kriptovalutami lahko trgujete na eni izmed spletnih menjalnic ali borz, kot je slovenski Bitstamp, Kraken, Poloniex, Bitfinex in mnogo drugih. Po odprtju trgovalnega računa lahko trgujete z različnimi kriptovalutami in poskušate dosegati dobiček.

Od dobička iz kapitala, ki ga boste kot fizična oseba dosegli s prodajanjem kriptovalut se dohodnina ne plača. Čeprav po besedah Fursa to čisto ne drži, ker če trgovanje s kriptovalutami opravljate kot dejavnost, bi tudi trgovanje moralo biti obdavčljivo. Dobiček, ki se ugotovi kot razlika med prihodki in odhodki ter je dosežen z opravljanjem dejavnosti, namreč predstavlja davčno osnovo od dohodka iz dejavnosti.

Kdaj trgovanje postane dejavnost in s tem obdavčljivo pa je težko določiti, saj ločnica ni določena ne po višini ustvarjenih dobičkov in ne po številu ur namenjenih trgovanju. Po Fursu sicer opravljate dejavnost, če pridobivate premičnine, ni pomembno ali bitcoine ali pa na primer zlato, z namenom nadaljnje prodaje in doseganja dohodka. Seveda ob upoštevanju trajnosti, neodvisnosti in samostojnosti. Trajnost pomeni, da opravljate dejavnost, če opravite številne posle in ne gre le za občasen ali enkraten posel. Neodvisnost oziroma samostojnost pa se kažeta v opravljanju dejavnosti za svoj račun in na lastno odgovornost ter s prevzemanjem poslovnega tveganja.

Trgovanje s kriptokovanci

Kriptokovanci so instrumenti pri trgovanju katerih se uporablja blockchain tehnologija in za razliko od kriptovalut bolj spominjajo na delnice. Z njimi lahko trgujete preko spletnih borz ali pa sodelujete pri prvih javnih ponudbah kriptokovancev ali ICO. Pri slednjem gre za množično financiranje z izdajo žetonov, ki vključuje dele običajnega množičnega financiranja in prve javne ponudbe delnic (IPO).

Pri izdajah kriptokovancev ni pravega nadzora, zato bodite zelo previdni pri takih naložbah in investirajte le denar, ki ga lahko pogrešite. Pri prvi javni ponudbi kriptokovanca dobiček ustvarite tako, da žetone nekega podjetja oziroma aplikacije in podobno kupite in nato pričakujete, da bo pridobil na vrednosti, ko bodo razvili aplikacijo. Takrat bo povpraševanje po aplikaciji in njenih žetonih naraslo vi pa jih boste lahko prodali z dobičkom.

Davčna obravnava kriptokovancev je še nedorečena, tako v Sloveniji kot v tujini. Obdavčitev dobička je namreč odvisna od opredelitve, ali gre v konkretnih primerih za transakcije s plačilnimi sredstvi ali za transakcije s finančnimi instrumenti ali pa za druge vrste transakcij. Furs konkretnih primerov še ni zaznal, zato nima še oblikovanega dokončnega stališča v zvezi z obdavčitvijo takih dobičkov.

Storitev so vam plačali s kriptovaluto. Kako je z davkom?
Če opravite storitev in vam jo stranka plača namesto v evrih z bitcoini se tovrstni dohodek obdavči kot dohodek prejet v naravi. To pomeni, da se višina dohodka v evrih določi z upoštevanjem menjalnega tečaja med evrom in bitcoinom v času, ko je bil dohodek prejet.

O avtorju

Simon Šimonka

Direktor sektorja za poslovanje z malimi in srednjimi družbami, Gorenjska banka d.d. | Email: gorenjska-banka@gbkr.si