Sredstva in subvencije

Sredstva in subvencije

Kako zmagati v lovu na nepovratna sredstva

Ko se prijavljamo na razpis in izpolnjujemo prijavnico, je morda bolje, če smo v določenih primerih manj natančni in če govorimo bolj na splošno.

Smiselno je napisati, da bodo delo v prijavljenem projektu opravili programer št. 1 oziroma strojnik št. 1, kot pa navesti konkretna imena zaposlenih. Če bo kdo od njih med projektom zapustil vaše podjetje, boste ostali brez dobljenega denarja. Naknadno namreč podatkov ni dovoljeno spreminjati.

Podobno je s porabo denarja za oglaševanje. Namesto da že vnaprej določimo ime konkretne pohodniške revije v Italiji, raje navedemo, da bomo oglaševali v eni od ducat tovrstnih revij. Pri kasnejšem dogovarjanju se lahko marsikaj zalomi.

To je eden od nasvetov, ki jih je z udeleženci septembrskega seminarja Banke za podjetnike delila Tjaša Milošič Kovačič iz podjetja Tiko Pro, ki podjetnikom v Sloveniji in na Hrvaškem pomaga pri pridobivanju nepovratnih in povratnih sredstev.

Malo uspešnih prijav

Ne glede na to, da je tudi v Sloveniji zanimanje za javne razpise za sofinanciranje projektov vedno večje, je uspešnih prijav žal še vedno relativno malo — le 6 do 8 odstotkov.

Največji krivec je nizka kakovost prijavljenih projektov, še posebej ker prijavitelji pogosto pomanjkljivo razumejo, kaj se od njih pričakuje, katere ideje so obetavne in na kakšen način jih predstaviti.

Ovire na poti k uspehu

Dejansko se priprave na razpis začnejo že mnogo prej.

Vnaprej je treba vedeti, kakšno bonitetno oceno boste imeli na zadnji dan obračunskega leta. Če je slaba, dobite manj točk, v skrajnem primeru prijava ni uspešna. Tako se lahko zgodi, da niste izbrani, ker plačujete račune z zamudo. Ali pa to počnete predčasno, kar kaže na nezaupanje dobaviteljev, ki zahtevajo predplačilo za blago.

Pozorni morate biti tudi, da imajo vsi člani konzorcija ob prijavi plačane vse prispevke, kar je predpogoj za pridobitev sredstev. Zgodilo se je že, da je ministrstvo naknadno, ko je bil projekt v teku, preverjalo, ali so poravnane davščine. Izkazalo se je, da je imelo podjetje ravno takrat likvidnostne težave in je nekaj dni zamudilo s plačilom. To ni pomagalo.

Eden od osnovnih pogojev, na katerega mnogi pozabljajo, je tudi zdrava finančna slika podjetja. Če podjetje nima najmanj 25 odstotkov kapitala v obveznostih do virov sredstev, ponekod celo 30 odstotkov, naj se ne trudi s pošiljanjem prijave.

Do težav in zavrnitve projekta je prišlo tudi zato, ker so prijavitelji spregledali povezana podjetja. Prepričani so bili, da so majhno podjetje in se nadejali 50 odstotkov sredstev, vendar se je nato izkazalo, da bi morali pri izračunih upoštevati še veliko večje matično podjetje, s čimer so bili upravičeni do bistveno manjšega deleža sredstev.

Kako do dodatnih točk

Predavateljica je na seminarju predstavila še nekaj trikov, ki olajšajo prijavo na razpis.

Inovativnost, tržni potencial ter širši učinki za družbo in okolje so le nekateri dejavniki, ki prinašajo dodatne točke. Pomembna je tudi dobra predstavitev, znati morate napisati, da ste boljši od vseh drugih ne glede na vse. Papir vse prenese, je poudarila.

Veliko prinese tudi, če v projekt vključiš partnerja, ki se nahaja v katerem od problemskih območij, kot so Maribor, Pokolpje ali Triglavski narodni park. Pri 30 točkah lahko to prinese 2 dodatni točki.

Tisti, ki se nameravajo prijaviti na aktualni razpis za elektronsko poslovanje, morajo biti pozorni tudi na to, katerega zunanjega izvajalca bodo vključili. Njegovo ime je potrebno vnaprej poslati na ministrstvo, kjer preverijo, ali ima dovolj referenc in ali izpolnjuje pogoje. Ne moreš menjati zunanjega izvajalca. Lahko se zgodi tudi to, da na ministrstvu pridobijo dodatne, cenejše ponudbe in od vas zahtevajo pojasnila.

Nasveti

Ključni nasveti, ki bi se jih po mnenju Tjaše Milošič Kovačič morali držati vsi, ki želijo uspeti na razpisih, in s katerimi bodo prišli do dodatnih točk:

  • registrirajte raziskovalno skupino pri Javni agenciji za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS);
  • projekt naj prinaša visoko dodano vrednost;
  • delež kapitala naj bo dovoljšen;
  • bonitetna ocena naj bo čim višja;
  • načrtujte vnaprej – naj se ne zgodi, da se na prijavi dela zadnji hip, saj to vodi do napak;
  • ni dovolj, da smo boljši od slovenske konkurence, temveč tudi od tuje.

Podjetje Tiko Pro nudi podporo in pomaga vsem, ki razmišljate o prijavi na razpis za pridobitev (ne)povratnih sredstev. Več informacij

V Gorenjski banki pa vam priskočimo na pomoč pri financiranju projekta – več informacij.