Sredstva in subvencije

Sredstva in subvencije

Dodatnih 30 mio evrov za garancije bančnih kreditov P1 plus 2017

Slovenski podjetniški sklad je na svojih straneh objavil novico, ki bo zagotovo razveselila tiste podjetnike, ki so v poletnih mesecih lovili še zadnje garancije za bančne kredite – napovedi so namreč obetale, da bo kljub razpisanim rokom, ki segajo v jesen, denarja zmanjkalo že med poletjem.

Dodaten denar za garancije in subvencije obrestnih mer

Zaradi velikega zanimanja je Slovenski podjetniški sklad (v nadaljevanju tudi SPS) razpisal še dodatnih 30 milijonov evrov garancij in 2,7 milijona evrov pripadajočih subvencij obrestnih mer. Mikro, majhna in srednja podjetja bodo tako lahko najemala kredite še vsaj tri mesece do zadnjega razpisanega roka, ki je 15. 10. 2017, seveda v primeru, če sredstva vendarle ne bodo porabljena že prej.

Podprtih že 385 podjetij

Kljub dodatni finančni injekciji, ki jo je v teh dneh zagotovil SPS, s pripravo dokumentacije za omenjene kredite ne gre odlašati. Trend prijav je namreč velik – v treh mesecih, odkar je odprt razpis, je bilo v okviru osmih odpiranj razdeljenih nekaj več kot 68 milijonov evrov garancij, podporo pa je prejelo 385 podjetij.

Ugodni pogoji

Glede na pogoje, ki so zares ugodni, tako veliko povpraševanje pravzaprav ni presenetljivo. Podjetja namreč lahko črpajo kredit, ki krije do 80 % upravičenih stroškov (investicija in obratna sredstva), obrestna mera pa znaša od 0,65 % do 1,15 % + 6-mesečni EURIBOR.

Posamezne razvojne garancije in mikrogarancije se sicer nekoliko razlikujejo glede na starost podjetja in na eno izmed treh kreditnih linij: za mikro, majhna in srednja podjetja, za tehnološko inovativna podjetja in za mikro, majha in srednja podjetja s področja dejavnosti trgovine, vzdrževanja in popravila motornih vozil.

Denarja še za 260 podjetij

Z novimi razpisanimi sredstvi Slovenski podjetniški sklad namerava podpreti še približno 260 podjetij, ta pa bodo lahko dokumentacijo oddala še petkrat: 15. 8. 2017, 1. 9. 2017, 15. 9. 2017, 1. 10. 2017 in 15. 10. 2017.

Kljub temu, da se mesec oktober zdi še zelo daleč, bo jesen trkala na vrata, kot bi mignil, saj postopek priprave dokumentacije namreč terja svoj čas. Velikokrat je potrebno samo na pozitivni sklep banke čakati mesec dni ali več, pozitivno razrešen sklep pa je šele pogoj za oddajo vloge na Slovenski podjetniški sklad za pridobitev garancije in subvencionirane obrestne mere.