Računovodstvo in Finance

Računovodstvo in Finance

Deloittove napovedi za sektor TMT v letu 2017

Sistemi strojnega učenja in samodejnega zaviranja se bodo še naprej razvijali, reševali življenja in spreminjali družbo     

Po napovedih Deloittovih strokovnjakov – tako kažejo napovedi za sektor TMT (tehnologije, mediji in telekomunikacije), ki jih globalna družba Deloitte letos objavlja že 16. leto zapored – bo do konca leta imelo že prek 300 milijonov pametnih telefonov oz. več kot petina letos prodanih naprav vgrajene zmogljivosti strojnega učenja. Gre za zmogljivost mobilnih naprav za izvajanje nalog strojnega učenja tudi brez povezave, kar bo nedvomno vplivalo na način interakcije človeka s tehnologijo, ne glede na sektor, trg ali družbo. 

Pametni telefoni pa ne bodo edine naprave z zmogljivostjo sprotnega strojnega učenja; ta sistem bo najverjetneje uporabljalo tudi na milijone dronov, tabličnih računalnikov, avtomobilov, naprav za virtualno ali nadgrajeno resničnost, internet stvari (IoT) ter še neznane nove tehnologije. Druga inovacija s prav tako pomembnim učinkom svetovnih razsežnosti je sistem samodejnega zaviranja, zaradi katerega bo po napovedih Deloitte Global število prometnih nesreč s smrtnim izidom do leta 2022 samo v ZDA upadlo za 16 %, torej za 6000 smrtnih primerov manj kot v letu 2017. Najpomembnejšo vlogo pri tem naj bi imela prav tehnologija samodejnega zaviranja v sili (AEB). Napovedi kažejo na široko uvajanje sistema AEB, njegovo cenovno dostopnost ter uspešnost pri preprečevanju nesreč, kar bi lahko celo upočasnilo trend povsem samovozečih avtomobilov.

Na naše življenje in delo v tem letu ne bo vplivalo zgolj razvijanje nove tehnologije, temveč tudi način njene nabave. Deloittovi strokovnjaki napovedujejo, da bodo naložbe v IT-as-a-Service za podatkovne centre, programsko opremo in storitve do konca leta 2018 na svetovni ravni dosegle vrednost skoraj 550 milijard USD, kar je 361 milijard USD več kot v letu 2016. Čeprav ne moremo govoriti o vsesplošnem uvajanju teh fleksibilnih in na potrošnji temelječi poslovnih modelov do leta 2018, je pričakovati, da se bo delež stroškov za storitve ITaaS glede na sedanjih 35 % le še povečeval in kmalu presegel vrednost 0,5 bilijona ameriških dolarjev. Ta drastična sprememba bo vplivala tudi na način trženja, prodaje in nabave tehnoloških izdelkov v svetovni IT industriji.

Naketere druge zanimivosti Deloittovih obetov za sektor TMT v letu 2017:

  • Kibernetski napadi vstopajo v terabitno dobo – V letu 2017 se bo povečalo število porazdeljenih napadov onemogočanja (DDoS), ki bodo postali obsežnejši, težje obvladljivi in pogostejši. Na mesečni ravni naj bi se v povprečju zgodil en takšen terabitni napad (Tbit/s), medtem ko bo skupno število napadov preseglo 10 milijonov, moč povprečnega napada pa bo med 1.25 in 1.5 gigabitov na sekundo (Gbit/s). Stopnjevanje napadov DDos je večinoma rezultat naraščajočega števila IoT naprav, spletne razpoložljivosti zlonamernih metodologij, ki relativno neizkušenim hekerjem omogočajo dostop in uporabo nezaščitenih IoT naprav za izvajanje napadov ter dostop do vedno višjih hitrosti širokopasovne povezave.
  • Biometrična identifikacija dostopna milijardam uporabnikov – Število naprav z biometričnim čitalcem prstnih odtisov naj bi na začetku letošnjega leta prvič preseglo milijardo enot. Vsak aktiven senzor pa bo v povprečju uporabljen 30 krat dnevno, torej bo na svetovni letni ravni opravljenih več kot 10 bilijonov ukazov za odčitavanje biometričnih podatkov. Ob čedalje večji dostopnosti in priljubljenosti te tehnologije se poraja vprašanje, katere druge aplikacije bi še lahko uporabljale odčitavanje prstnih odtisov in drugih biometričnih podatkov za potrebe hitrejše in varnejše avtentikacije.
  • Je tablica dosegla svoj vrhunec? – V letu 2017 bo glede na napovedi prodano manj kot 165 milijonov tabličnih računalnikov, torej okoli 10 % manj v primerjavi s prejšnjim letom (182 milijonov naprav), kar najbrž pomeni, da so zlati časi tablice minili, in čeprav se število prodanih enot po državah razlikuje, so jo po priljubljenosti za raznovrstne dejavnosti močno prehitele kar tri naprave: TV, pametni telefoni in računalniki.
  • Vinilke skoraj milijardo dolarjev vreden posel – Vinilne plošče bodo v letu 2017 nadaljevale s svojim zmagovitim povratkom, z njimi povezane storitve in produkti pa bodo na globalni ravni prinesli skoraj 1 milijardo USD prihodkov, in to prvič v tem tisočletju. Tako prihodki kot proizvedene enote bodo letos verjetno že sedmo leto zapored dosegle dvomestno rast, kar bo predstavljalo 6-odstotni delež prihodkov v globalni glasbeni industriji v letu 2017, ki bodo po napovedih sodeč v letu 2017 znašali 15 milijard USD. Vendar pa je verjetnost, da bi vinilke postale nova-stara gonilna sila glasbene industrije, zelo majhna, saj je prihodnost trdno zasidrana v digitalnem.

Za več informacij o Deloittovih napovedih za področje TMT obiščite spletno stran Deloitte Slovenija in prenesite brošuro ter infografiko v angleškem jeziku.


O avtorju

Zala Praprotnik

Manager, Marketing in odnosi z javnostmi Deloitte, d.o.o.