Računovodstvo in Finance

Računovodstvo in Finance

Deloitte Technology Fast 50 – kazalci tehnološke rasti navzgor

Letošnja Deloittova lestvica najhitreje rastočih tehnoloških podjetij (Deloitte Technology Fast 50) v Srednji Evropi v Slovenijo prinaša dobro novico, saj se je tokrat med 50 najhitreje rastočih tehnoloških podjetij v Srednji Evropi uvrstilo podjetje OSI Sistemske integracije, d. o. o., iz Ljubljane, in sicer na 42. mesto. To je drugo leto zapored, da se je katero izmed slovenskih podjetij uvrstilo na Deloittovo lestvico, lani sta se med zmagovalce v dveh posebnih kategorijah natečaja uvrstila Plastika Skaza, d. o. o. (kategorija Velikih pet), ter Brihteja, d. o. o. (kategorija Vzhajajoče zvezde).

Deloitte Srednja Evropa lestvico sicer objavlja že 17. leto zapored, na letošnji natečaj pa se je poleg podjetja OSI Sistemske integracije, d. o. o., prijavilo še osem slovenskih tehnoloških podjetij. Natečaj Deloitte CE Technology Fast 50 razvršča najhitreje rastoča tehnološka podjetja v regiji na osnovi letne rasti prihodkov v obdobju zadnjih štirih let, letos je za to štelo obdobje 2012-2015.

Kot je razvidno iz letošnje Deloittove lestvice 50 najhitreje rastočih tehnoloških podjetij v Srednji Evropi, se okolje najhitreje rastočih srednjeevropskih podjetij še nikoli ni spreminjalo s takšno hitrostjo. Povprečne stopnje rasti so se v primerjavi z lanskimi skoraj podvojile. Tako je povprečna stopnja rasti prihodkov 50 najhitreje rastočih srednjeevropskih tehnoloških podjetij z lanskih 560 % letos poskočila na 1057 %.

Med prvimi desetimi na Deloittovi lestvici 50 najhitreje rastočih tehnoloških podjetij iz Srednje Evrope, ki so imela v obdobju med 2012 in 2015 največjo rast prihodkov, je tokrat kar 9 novincev. Skupaj se je letos kar 43 podjetij na lestvico uvrstilo prvič, kar kaže na dinamičnost sprememb, ki vplivajo na izjemno rast tehnoloških družb v regiji. V glavni kategoriji natečaja Hitrih 50 (Fast 50) so letos tehnološka podjetja iz 11 držav: Poljska (17), Češka (7), Hrvaška (6), Slovaška (5), Madžarska (4), Romunija (4), Litva (3), Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Srbija in Slovenija (vsaka po 1). Panoge, iz katerih prihajajo, so naslednje: IT in digitalne rešitve (prevladujoča panoga z 41 podjetji), mediji in telekomunikacije (6), nano- in medicinska tehnologija, čista tehnologija in energija (3).

»Povprečna triletna stopnja rasti podjetij na letošnji Deloittovi lestvici najhitreje rastočih tehnoloških podjetij v Srednji Evropi v višini 1057 % je dovolj zgovoren podatek o tem, da je bilo poslovno okolje v Srednji Evropi v zadnjih 12 mesecih pozitivno,« meni Martin Železnik, vodja iniciative Deloitte Private v Sloveniji. »Vrednost povprečne rasti podjetij na lestvici Hitrih 50 se je v primerjavi z lani (560 %) skoraj podvojila, kar nakazuje na vznikanje cele generacije dinamičnih, mladih podjetij, ki sedanjo ureditev dopolnjujejo in jo postavljajo na preizkušnjo. Tako je smiselno izpostaviti neverjeten uspeh podjetja Codewise, ki je povprečje rasti s svojo stopnjo rasti kar malce izkrivil. To, da je bilo podjetje lani zmagovalec v kategoriji Vzhajajočih zvezd, letos pa je osvojilo prvo mesto tako na lestvici Hitrih 50 kot Velikih 5, je res izjemen dosežek. Njihov napredek kot tudi razvoj ostalih najbolje uvrščenih v vseh kategorijah, tudi prvega disruptivnega inovatorja, bomo pozorno spremljali še naprej.«

Peterica najvišje uvrščenih prvič na lestvici Hitrih 50

Prvo mesto na lestvici Hitrih 50 (Fast 50) je letos osvojil poljski tehnološko-marketinški hub in izdelovalec programske opreme Codewise, ki je z neverjetno 13052% triletno rastjo povsem zasenčil svoj lanski rezultat, ko je s 4555 % postal zmagovalec v kategoriji Vzhajajočih zvezd (Rising stars). Ob tako izjemni rasti ni presenetljivo, da je Codewise letos pobral tudi prvo nagrado v kategoriji Velikih pet (Big 5), kar je izreden dosežek za podjetje, ki je bilo pred samo 12 meseci še preveč ‘zeleno’, da bi se potegovalo za sodelovanje v glavni disciplini natečaja, torej na lestvici Hitrih 50.

Drugouvrščeni CodiLime, prav tako razvijalec programske opreme iz Poljske, je v omenjenem triletnem obdobju dosegel odlično 5038% rast prihodkov in s tem dosegel drugi najboljši rezultat doslej. Tudi CodiLime je bil že lani med najboljšimi, in sicer na drugem mestu v kategoriji Vzhajajočih zvezd (Rising stars). Tretje mesto med 50 najhitreje rastočimi tehnološkimi podjetji v Srednji Evropi si je prislužilo češko podjetje za IT-storitve Dataspring s 3129% triletno stopnjo rasti. Slovaški razvijalec programske opreme JUMP je osvojil četrto mesto (1,965 %), peto (1,760 %) pa še eno softversko podjetje, in sicer NSoft, ki je bil edini predstavnik Bosne in Hercegovine na letošnji lestvici. Edino podjetje, ki se je od lani obdržalo med desetimi najhitrejšimi, je High Tech Engineering Center iz Srbije (1,109 %), ki pa je s sedmega zdrsnilo na deveto mesto.

Slovenija

Med slovenskimi hitrorastočimi tehnološkimi podjetji je letos najboljšo uvrstitev doseglo podjetje OSI Sistemske integracije, d. o. o., iz Ljubljane, ki je na lestvici Hitrih 50 osvojilo 42. mesto. Glavne dejavnosti podjetja, ki ga vodi direktor Marko Pust, so izvedbene in svetovalne storitve s področja informacijske tehnologije ter trženje rešitev njihovih partnerjev. Delovanje podjetja je usmerjeno predvsem v storitve z visoko dodano vrednostjo, v okviru katerih izvajajo integracijo lastnih izkušenj in znanj s produkti vodilnih svetovnih proizvajalcev, odprtokodnimi rešitvami in produkti partnerjev v lokalnem okolju. Dolgoletne izkušnje zaposlenih, usmeritev v projekte z visoko dodano vrednostjo ter obsežna lista uspešno izvedenih projektov podjetju omogočajo pridobivanje novih projektov v Sloveniji ter tudi sodelovanje pri projektih na celotnem območju EU in v ostalih državah.

Marko Pust, direktor, OSI Sistemske integracije, d. o. o.: »Pri prodaji svojih rešitev se čedalje bolj oziramo v tujino. To je bil tudi eden od razlogov, da smo se prijavili na Deloittov natečaj. Veseli nas, da se nam je uspelo uvrstiti na lestvico 50 najhitreje rastočih tehnoloških podjetij v Srednji Evropi. Vsekakor nam bo to pomagalo pri prepoznavnosti našega podjetja in pri poslovanju tako v Sloveniji kot tudi v tujini.«

Deloitte je letos uvedel še eno kategorijo, in sicer za najbolj disruptivne inovacije. Namenjena je podjetjem, ki se drugače na lestvico morda ne bi uvrstila, vendar s svojimi disruptivnimi novimi idejami ali tehnologijami prebijajo led. Prva tovrstna nagrada je šla v roke poljskega podjetja HiProMine, ki razvija tehnologije za uporabo insektov pri proizvodnji hrane, krmil in gnojil ter ravnanju z odpadki.

Brošura z lestvicami po vseh kategorijah v angleškem jeziku je na voljo na spletni strani Deloitte Slovenija. Več informacij o programu Deloitte Central Europe Technology Fast 50 je sicer na voljo na povezavi www.deloitte.com/fast50ce.


O avtorju

Zala Praprotnik

Manager, Marketing in odnosi z javnostmi Deloitte, d.o.o.