Podjetniške finance

Podjetniške finance

Kako izbrati banko in transakcijski račun

Po neprespanih nočeh, neprestanem premetavanju številk v glavi ter večkratnem pisanju pozitivnih in negativnih plati odprtja lastnega podjetja je končno dozorela odločitev, da se podate na samostojno podjetniško pot. Skok v podjetniške vode je sicer lahko razburljiv, toda poleg negotovosti za sabo potegne cel kup administrativnih postopkov, v poplavi katerih se marsikdo ne znajde najbolje.

Eno prvih vprašanj, s katerim se sooči novopečeni podjetnik je, s katerim oziroma kakšnim transakcijskim računom naj se predstavi bodočim poslovnim partnerjem. Na tej poti vam lahko pomaga Žana Ovsenik Dolenc z Gorenjske banke, ki poudarja: »Vsak samostojni podjetnik potrebuje transakcijski račun, preko katerega bo posloval, pri čemer mu od decembra 2015 zakon omogoča poslovanje tudi preko osebnega računa.«

En račun = zajetni prihranki?

Sliši se dobro, poslovanje z enim računom pomeni namreč tudi, da lahko samostojni podjetnik vsak mesec kar nekaj prihrani. Mesečno nadomestilo za bančne storitve in vodenje transakcijskega računa vas bo namreč udarilo po žepu z zneski od nekaj evrov do nekaj deset evrov mesečno – odvisno od banke, pri kateri imate odprt osebni ali poslovni transakcijski račun.

Na posamezniku je, da se odloči, kako in na kakšen način bo posloval. »Če se odloči poslovati preko osebnega transakcijskega računa, mora banki to sporočiti,« je dejala Ovsenik Dolenčeva. Tu sicer velja opozorilo, da je za vse, ki banki tega ne bi sporočili od 1. julija 2018, zagrožena kazen od 500 do 5000 evrov. »Če imate račun pri Gorenjski banki, zadostuje, da se zglasite v katerikoli poslovalnici oziroma sporočite pri svojem osebnem bančniku, ki bo uredil pooblastilo v sistemu. Podatki o uporabi osebnega računa v poslovne namene bodo posredovani na Furs,« je pristavila sogovornica.

Recimo, da ste vse uredili, odločili ste se, da boste poslovali kar preko osebnega transakcijskega računa. »Banka v tem primeru poskrbi, da je račun označen tako, da je od tistega trenutka viden tudi v javnih bazah oziroma registru poslovnih računov. Osebni računi so sicer varovani z varstvom osebnih podatkov in zatorej nevidni v javnih registrih,« je pojasnila Ovsenik Dolenčeva.

Se vam zdi en transakcijski račun še vedno prava odločitev? Žana Ovsenik Dolenc ima drugačno mnenje: »Mešanje osebnih in poslovnih financ je lahko kaj hitro nepregledno, netransparentno in pomeni, da mora podjetnik imeti veliko mero doslednosti.« Seveda obstajajo določene prednosti, kot so že prej omenjeni nižji stroški bančnih storitev, toda to vsekakor ne odtehta drugih bonitet poslovnih računov, ki zagotavljajo večjo preglednost poslovanja. Mešanje osebnih in poslovnih financ lahko povzroči različne težave, zato je ločeno poslovanje vsekakor smotrno.

Če mislite resno, rabite poslovni račun

Toda hkrati je res tudi, da se vsem samostojnim podjetnikom ne izplača imeti poslovnih računov, kar je odvisno od posameznika in narave poslovanja ter potreb podjetja. Za vse samostojne podjetnike z normiranimi stroški – za tiste, ki ugotavljajo davčno osnovo kot razliko med prihodki in 80‑odstotnimi normiranimi odhodki – poslovni račun ni nujno potreben, saj jim ni treba beležiti dejanskih stroškov poslovanja podjetja.

Za vse ostale je zgodba bistveno bolj jasna, kar poudarjajo tudi računovodski svetovalci v podjetju Data, ki priporočajo ločena računa. »Računovodja, ki samostojnemu podjetniku vodi poslovne knjige, mora namreč v njih voditi vse transakcije na računu, ki ga uporablja v poslovne namene. Če podjetnik isti račun uporablja v zasebne in poslovne namene, mora na njem voditi tudi vse prihodke in izdatke zasebne narave, kar lahko poveča strošek samostojnega podjetnika za računovodenje,« so zapisali na svojih spletnih straneh.

Če se želite resno lotiti posla, potem je odgovor na dilemo o transakcijskem računu jasen. »Samostojni podjetnik je pravna oseba, kar v bistvu pomeni, da je ‘čisto pravo podjetje’,« je poudarila Ovsenik Dolenčeva in nadaljevala, da je vsekakor smiselno imeti ločeno finančno poslovanje. »Osebne finance so namenjene osebni rabi, medtem ko poslovne finance zahtevajo drugačno obravnavo in so namenjene poslovni rabi. Tudi produkti, ki jih banke nudimo, so ločeni, zato svetujemo strankam, da odprejo poslovni transakcijski račun,« je dejala.

Gorenjska banka nudi svojim komitentom vse bančne storitve, ki jih potrebujejo ob zagonu dejavnosti. Hišni začetni paket je namenjen novonastalim podjetjem oziroma podjetnikom. S tem paketom nagrajujejo komitente, ki so zvesti Gorenjski banki, oziroma tiste, ki to želijo postati. Ugodnosti so precejšnje. Novonastalo podjetje bo namreč za vodenje računa plačevalo prvo leto le en evro na mesec.

V kolikor ima podjetnik pri Gorenjski banki tudi osebni račun, bo imel brezplačne elektronske naloge v domačem plačilnem prometu do višine 50.000 evrov. »Vsekakor smo ena izmed cenovno najugodnejših bank,« je zatrdila Žana Ovsenik Dolenc in zaključila: »Gorenjska banka je butik. Nismo največja banka niti nimamo najbolj razvejane mreže poslovalnic, smo pa banka, ki skrbi za svoje komitente, in to je vse, kar šteje.«

Image

Se odločate za samostojno poslovno pot?


IZKORISTITE PRILOŽNOST
 
Image

Se odločate za samostojno poslovno pot?


IZKORISTITE PRILOŽNOST