Podjetniške finance

Podjetniške finance

Kaj vašemu podjetju prinašata digitalizacija bančništva in nova direktiva PSD2

Plačevanje z gotovino vse bolj postaja stvar preteklosti, saj kupci s plačilnimi karticami plačujejo celo majhne zneske, kot je plačilo jutranje kave ali avtobusne vozovnice. Kupci pri plačevanju zahtevajo vse več udobja in pričakujejo, da bodo nakup lahko plačali s kartico. S sabo nosijo tudi vse manj gotovine, mogoče le nekaj drobiža, večjih vsot pa nikakor, potrjujejo različne raziskave. Raziskava Masterindex razkriva, da imamo Slovenci v povprečju tri plačilne kartice, pri čemer 64 odstotkov Slovencev z njimi opravi vsaj polovico svojih nakupov. V Mastercardovi raziskavi World Beyond Cash sicer ugotavljajo, da na svetovni ravni še vedno prevladuje plačevanje z gotovino, ki pa pomeni strošek v vrednosti 1,5 odstotka svetovnega bruto proizvoda, saj so z gotovino povezani stroški dvigovanja in hranjenja, več časa se porabi za pridobitev gotovine ter pomeni večje tveganje za nošnjo s sabo. Na drugi strani naj bi po podatkih raziskave elektronsko plačevanje spodbujalo gospodarsko rast, zato posamezne države in tudi Evropska unija spodbujajo brezgotovinsko plačevanje. Eden izmed ciljev evropske komisije je vzpostaviti enotni digitalni trg, ki bi po njenih trditvah prispeval 415 bilijonov evrov na leto k evropskemu gospodarstvu in zagotovil več sto tisoč delovnih mest.

Trend brezgotovinske družbe se krepi

Kupec ima na voljo številne možnosti plačevanja brez uporabe papirnatega denarja. Največ elektronskega plačevanja se opravi s plačilnimi karticami, tako debetnimi kot kreditnimi, na drugem mestu je plačevanje prek spletnih bank, kjer so vse bolj priljubljene tudi njihove mobilne aplikacije. Čedalje bolj pa so v uporabi tudi elektronske denarnice, kot so PayPal, Skrill ali Google Wallet. Razvoj gre naprej tudi pri plačevanju s pametnim mobilnim telefonom, kjer prek različnih aplikacij lahko plačujete s skeniranjem QR-kode ali pa se celo odločite poravnati znesek z eno izmed vse bolj razširjenih digitalnih valut in kriptovalut.

Brezgotovinsko plačevanje spodbujajo tudi omejitve posameznih držav na plačevanje s papirnatim denarjem. Belgija je tako sprejela zakon, ki omejuje najvišji znesek plačevanja z gotovino brez dokazila na tri tisoč evrov, Francija pa je to mejo postavila celo pri 1.500 evrih. S takšnimi in podobnimi ukrepi države poskušajo izkoreniniti sivo ekonomijo. Obe državi sta na vrhu lestvice držav, ki se razvijajo v brezgotovinske. Med evropskimi državami jima po podatkih raziskave World Beyond Cash sledijo Švedska, Nizozemska in Nemčija.

Banke bodo odprle dostop do bančnih računov

Nova evropska direktiva PSD2, ki je začela veljati v začetku leta, je prinesla nova pravila o odprtem bančništvu in odpravila provizije pri plačilih s karticami. Podjetjem prinaša priložnosti predvsem pri spletnih plačilih. Do jeseni 2019 imajo evropske banke čas, da tretjim strankam (trusted payment provider ali TPP) odprejo dostop do transakcijskih računov njihovih komitentov. Komitenti sami bodo odločali, kdo bo imel dostop do njihovih transakcijskih računov in kakšen bo ta. To pomeni, da bodo transakcije opravljene brez posredovanja banke. Poglejmo na konkretnem primeru. Komitent bo lahko spletni trgovini, ki ji zaupa, dovolil, da dostopa do njegovega transakcijskega računa in sama vzame denar za plačilo kupljenega izdelka. Osnovne bančne storitve bodo tako lahko opravljala celo nebančna podjetja, kar pomeni priložnost pri poenostavitvi plačil in tudi drugih področij. Spletno nakupovanje bi bilo tako možno tudi brez kreditne kartice in bi z razvojem kakovostnih aplikacij kupci pri spletnem nakupovanju prihranili čas ter izkoristili prednosti poenostavljenega nakupnega postopka. Končnim uporabnikom bo tako na voljo večja izbira med plačilnimi instrumenti, nižji stroški plačevanja, večja odzivnost s plačilom v realnem času in ne nazadnje boljša uporabniška izkušnja.

PSD2 bo tudi omogočil zbiranje in pregledovanje vseh finančnih računov pri različnih ustanovah, kot so banke, spletne denarnice, kriptodenarnice, PayPal in podobno. Poenostavil bo tudi postopek odpiranja trajnikov ali SEPA-bremenitev, saj bodo ponavljajoča se nakazila s komitentovega računa pri banki na varčevalni račun pri podjetju, katerega storitev komitent mesečno poravnava, avtomatizirana in omogočena brez izpolnjevanja papirnatih obrazcev pri podjetju samem ali banki. Komitent bo lahko vse izvedel prek tretje aplikacije, ki ji bo dovolil dostop do njegovega transakcijskega računa.