Podjetniške finance

Plačilne kartice

Podjetniške finance

Slovenci pripravljeni na nove tehnologije plačevanja   

Raziskava družbe Mastercard® – MasterIndex

Mastercard® v najnovejši raziskavi MasterIndex raziskal plačilne navade Slovencev, starih med 18 in 55 let. Ključne ugotovitve:

  • Dve tretjini Slovencev plačilne kartice uporablja več kot 10 let, 90 % vseh pa zadnjih pet let.
  • 89 % Slovencev ima do tri plačilne kartice, slaba polovica pa dve plačilni kartici (40 %).
  • Slaba četrtina Slovencev plačilne kartice uporablja vsak dan (18 %).
  • Dve tretjini uporabnikov plačilnih kartic z njimi opravi več kot polovico nakupov (66 %).
  • 12 % Slovencev prek spleta s kartico nakupuje vsaj enkrat na teden.
  • Brezstično plačevanje je najkrajši način plačevanja na blagajnah (58 %).
  • Četrtina Slovencev redno nakupuje prek spleta, kjer večinoma plačujejo s kartico in so nakup prek spleta opravili v zadnjem mesecu.
  • V petih letih bo plačevanje  prek mobilnega telefona najbolj priljubljeno, meni dobra petina Slovencev.
  • V tujini skoraj četrtino vseh nakupov opravijo s plačilno kartico.
  • 80 % Slovencev meni, da dobro skrbi za svoje finance.

 

Slovenci radi potujejo. V zadnjih 12 mesecih so obiskali München, London, Rim in Milan, tri četrtine jih bo potovalo tudi v letošnjem letu. Na Hrvaško se jih bo kot na eno najbolj priljubljenih turističnih destinacij letos podala dobra polovica. Ti so svojo namestitev že plačali prek spleta ali turističnih agencij (27 %), dobra petina jih bo storitve plačevala s kartico. Te ostajajo visoko na stopnji priljubljenosti med Slovenci, a ti so čedalje bolj pripravljeni na nove tehnologije plačevanja, kot so biometrija in mobilne denarnice. Mastercard je v najnovejši raziskavi MasterIndex raziskal plačilne navade Slovencev, starih med 18 in 55 let.

 

Plačilne kartice pri Slovencih

V povprečju v denarnicah Slovencev najdemo dve plačilni kartici, kar 89 % pa ima do tri plačilne kartice. Te največkrat uporabijo za nakup vsakodnevnih pripomočkov (34 %), nakupe na bencinskih servisih (23 %) in nakupih prek spleta (16 %), za njih so zato posledično tudi najbolj zanimivi popusti v trgovinah z živili, ki jih kartice omogočajo (64 %) pa pri nakupih prek spleta (52 %).

Graf 1: Kje Slovenci največkrat uporabimo plačilne kartice? Primerjava s poletjem 2015.

 

Tri četrtine Slovencev kartico uporabi vsaj enkrat na teden, 12 % z njo vsaj enkrat na teden plača prek spleta. Dve tretjini Slovencev (66 %) plačilne kartice uporablja vsaj pri polovici vseh nakupov, kar nakazuje 5 % porast v primerjavi z letom 2017. Skoraj polovica Slovencev tudi manjše zneske do 15 eur plačuje s kartico (49 %).

Graf 2: Kako pogosto uporabljate plačilne kartice (ne na bankomatih)? Primerjava s poletjem 2015.

 

Imetniki plačilnih kartic so dobro seznanjeni tudi s postopki v primeru izgube ali kraje kartice ter s stroški nadomestil. V primeru izgube bi dobra tretjina poklicala telefonsko številko za preklic kartice (34,8 %), petina pa bi za informacije prosilo banko, izdajateljico kartice (20 %). Glede varnosti kartic je spodbuden podatek, da ima 38 % telefonsko številko zapisano oziroma shranjeno v telefonskem imeniku.

Nove metode plačevanja na pohodu

Čez pet let bo najbolj priljubljeno plačevanje s plačilno kartico, meni 69 %, dobra petina pa verjame, da bomo največ uporabljali plačevanje prek mobilnega telefona (22 %). Dobra polovica Slovencev (57 %) pravi, da bi bili pripravljeni uporabljati biometrijo, slaba tretjina (29 %) pa bi plačevanje s karticami v celoti prenesla na mobilni telefon.

Graf 3: Kaj bo po vašem mnenju najbolj priljubljena metoda plačevanja čez pet let? Primerjava s poletjem 2015.

 

Spletno nakupovanje s karticami v ospredju

Vse več Slovencev nakupuje prek spleta. Leta 2014 jih je prek spleta nakupovalo okoli 14 %, lani 19 %, letos pa kar 23 %. Dobra polovica vseh, ki nakupuje prek spleta, je nakup opravila v zadnjem mesecu (55 %). Najbolj priljubljene ostajajo obleke, čevlji in modni dodatki (41 %), a Slovenci prepoznavajo udobje pri plačevanju namestitev in letalskih kart prek spleta. Več kot četrtina jih verjame, da je to najhitrejši način nakupa (27 %). Za spletno nakupovanje pa jih kar 82 % meni, da je takšno nakupovanje varno (lani junija 75 %). Skoraj polovica (48 %) jih na slovenskih spletnih trgovinah plačuje s kartico. Vsak teden kartico na spletu uporabi  12 odstotkov vprašanih.

Graf 4: Kako pogosto uporabljate kartico prek spleta? Primerjava s poletjem 2015.

Graf 5: Kdaj ste nazadnje nakupovali prek spleta? Primerjava s poletjem 2015.

 

Mobilno plačevanje – tretjina Slovencev je že plačevala z mobilnim telefonom

Slaba polovica Slovencev je mobilni telefon že uporabila v namene plačevanja (44 %), od tega so največ plačevali z Moneto (30 %), 12 % pa z mobilno denarnico banke izdajateljice plačilne kartice. Največkrat ga uporabijo za spletne nakupe (40 %), na bencinskih servisih (33 %) in pri plačevanju prometa (kot so denimo Urbana ipd.,  31 %). Mobilno banko za urejanje finančnih storitev je že kdaj uporabilo 34 % Slovencev, slaba petina pa je mobilni telefon uporabila za potrditev nakupa (24 %).

 

Lani so rezultati pokazali, da je kar 37 % vseh anketiranih pripravljenih uporabljati mobilno aplikacijo. Letos je odstotek znatno višji. Teh je že natanko polovica 50 %, ki jim je letošnje leto postreglo s številnimi možnostmi mobilnega plačevanja. Dobra petina (22 %) bo z mobilnim telefonom najraje plačevala v prihodnosti, do sedaj pa jih z mobilnim telefonom plačuje 27 % (v 2017 22%). Potrošniki si želijo, da je vsaka mobilna aplikacija varna in enostavna (94 %), z merilcem stroškov in nadzorom porabe (63 %) ter uporabniku prijazno izkušnjo (61 %).

Graf 6: Ste pripravljeni uporabljati aplikacijo za mobilno plačevanje? Primerjava s poletjem 2018.

 

Brezstično plačevanje čedalje hitrejše, bolj enostavno in praktično

Vse več Slovencev plačuje brezstično. Od lani se je odsotek zvišal za 2 %, sedaj slaba petina zaupa brezstičnemu plačevanju. 47 % tistih, ki je kdaj slišalo za brezstično plačevanje, tak način plačevanja uporabi najmanj enkrat na teden. Tiste, ki za tovrstno plačevanje niso zainteresirani, pa najbolj skrbi varnost (57 %; lani 67 %) ali pa so bolj navajeni klasičnega plačevanja s plačilno kartico (19 %, lani 20 %).  Dobra polovica pa meni (58 %), da jim najmanj časa vzame prav brezstično plačevanje. Lani junija je bil ta podatek opazno nižji in znašal 52 %. Plačevanje z gotovino je izbralo le še 15 % (leta 2015 je bil ta odstotek 28,6,  junija 2016 25,7, novembra 2016 20,8, junija 2017 17 %).

 

Brezstični plačevalci se strinjajo, da je plačevanje hitro (56 %), enostavno (50 %), praktično (48 %) in ponuja bojšo uporabniško izkušnjo (34 %). Varnost ostaja najpomembnejši dejavnik pri plačevanjih s kartico. Samo 17 % jih popolnoma zaupa v varnost brezstičnega plačevanja, kar pri Mastercard zajema visoko prioriteto. Kar 74 % pa je pomemben nadzor nad kartico skozi celoten postopek plačevanja, ki ga pridobijo ob brezstičnem plačevanju (lani junija 68 %).

 

Graf 7: Kaj vzame najmanj časa pri plačevanju na blagajni? Primerjava s poletjem 2018.

 

Prednosti nakupovanja s kartico v tujini

Slovenci počasi nehujemo kupovati tujo valuto pred obiskom tujine. Še lani dobra polovica (okoli 60 %) je letos tujo valuto na banki ali v menjalnici pred odhodom na dopust kupilo le še 47 %. Na počitnicah imetniki kartic najbolj cenijo široko sprejetost kartic (73 %), zaščito pred zlorabo (45 %), ugodno menjalno razmerje pri plačevanju (35 %), brez obresti pri plačevanju (31 %).

 

Tudi letos bo več kot polovica Slovencev za poletni oddih izbrala Hrvaško (51 %). V zasebnem apartmaju jih bo stanovalo 53.5 %, petina pa v kampu. Največkrat bodo kartico uporabili pri plačevanju na bencinskih servisih (48 %) ali pri nakupih hrane (40 %). Imetniki bodo petino svojih nakupov v tujini opravili s kartico (23 %  2017, junija 2016 22 %).

Graf 8: Ko ste v tujini, kolikšen odstotek vseh plačil opravite s plačilno kartico? Primerjava s poletjem 2015.

 

Boštjan Fabjančič, predstavnik družbe Mastercard v Sloveniji, zaključuje z mislijo: »Slovenci vse bolj zaupamo v brezgotovinsko družbo, ki jo prinaša čedalje pogostejša uporaba plačilnih kartic. Hkrati te postajajo nepogrešljiv del pri vsakdanjih opravilih, z nami potujejo v tujino in nam omogočajo, da smo prav z njihovo pomočjo v stiku z najnovejšimi trendi mobilnega plačevanja ali biometrije. Veseli nas, da smo Slovenci pripravljeni posvojiti nove tehnologije – metode plačevanja, saj nas to postavlja v sam vrh tistih, ki bodo spoznali vse prednosti tovrstnega plačevanja, obenem pa postavlja varnost in enostavnost uporabe visoko na prvo mesto za zagotavljanje brezskrbne prihodnosti.«

Več o mobilnem plačevanju in trendih v sodobnem kartičnem poslovanju izveste v BZP pogovoru z Boštjanom Fabjančičem.


O raziskavi MasterIndex

MasterIndex je obsežna mednarodna raziskava družbe Mastercard Europe, ki v Sloveniji poteka že od leta 2009. Raziskavo je maja 2018 na reprezentativnem vzorcu več kot 1050 posameznikov s sistemom računalniško podprtega spletnega anketiranja (CAWI) izvedla agencija Mediana. Namen raziskave je spoznati način uporabe plačilnih kartic in nakupovalne navade potrošnikov ter se seznaniti z njihovim pogledom na osebne finance.

Image

Udobno varno in priročno plačevanje!


PLAČUJTE PO CELEM SVETU
 
Image

Udobno varno in priročno plačevanje!


PLAČUJTE PO CELEM SVETU