Podjetniške finance

Podjetniške finance

Kje so priložnosti za slovenska podjetja in kam jih vodi naša gospodarska diplomacija

Čez manj kot mesec dni, 11. decembra, manjša delegacija slovenskih lesarskih podjetij odhaja na tridnevni obisk na Bavarsko, kjer bodo spoznali izbrane arhitekturne biroje in gradbena podjetja ter naredili prve korake do poslovnega sodelovanja.

Že danes bo delegacija podjetnikov odpotovala v Abu Dabi (Združeni arabski emirati), kjer bodo ostali do 30. novembra.

V začetku naslednjega tedna bo zunanji minister Miro Cerar obiskal Albanijo, kjer ga bo spremljala delegacija slovenskih okoljskih podjetij, ki se zanimajo za izvedbo okoljskih projektov in poslovno sodelovanje, predvsem na področju odpadnih vod.

Ves naslednji teden se bo v Gani mudil državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Dobran Božic. Spremljala ga bodo slovenska podjetja, ki se bodo lahko glede na interes sestala z ganskimi podjetji in predstavniki oblasti.

To so le nekatere najbolj aktualne odprave slovenskih podjetij v države, kamor na leto izvozijo od vsega nekaj milijonov evrov do več milijard evrov vrednega blaga in storitev.

Prvi ambasadorji na nemškem trgu

Gre za obiske, namenjene sklepanju novih poslov.

Na Bavarskem bodo slovenska podjetja tamkajšnje arhitekte in gradbince prepričevala, naj njihove produkte umeščajo v svoje načrte opreme ali gradnje, s tem pa postanejo njihovi prvi ambasadorji na nemškem trgu. Ta je za lesarje iz Slovenije izjemnega pomena, saj na nemškem trgu prodajo za več kot 150 milijonov evrov blaga ali kar 25 odstotkov vsega svojega izvoza.

S potencialnimi partnerji se bodo sestali na sedežih njihovih podjetij v Münchnu in Nürnbergu ter okolici, jim predstavili ponudbo in konkurenčne prednosti ter takoj dobili povratno informacijo, ali so pripravljeni na vstop na zahtevni nemški trg.

V Abu Dabiju se bodo predstavniki slovenskih podjetij srečali s slovenskim veleposlanikom, družili z lokalno poslovno skupnostjo in dobili več informacij o svetovni razstavi Expo 2020 v Dubaju, na kateri se bo Slovenija predstavljala kot petzvezdična turistična destinacija.

V letošnjem letu so se gospodarske delegacije v spremstvu vladnih funkcionarjev že mudile v Etiopiji, Egiptu, Albaniji in na Danskem, julija letos pa tudi na vrhu predsednikov vlad držav Srednje in Vzhodne Evrope ter Kitajske (pobuda 16+1) v Sofiji.

Kateri tuji trgi so zanimivi

Preverili smo, kateri tuji trgi so trenutno zanimivi za slovenska podjetja in iz katerih panog, kdo so glavni ambasadorji pri navezovanju poslovnih stikov in ali se tja morda v kratkem odpravlja večja gospodarska delegacija iz Slovenije.

KITAJSKA

Med 28. majem in 1. junijem 2019 bo v China National Convention Centru v Pekingu sejemska prireditev, namenjena trgovini s storitvami – CIFTIS, China Beijing International Fair for Trade In Services 2019.

Kitajsko upravičeno uvrščamo med naše tako imenovane prednostne trge. Ne le z vidika globalne prisotnosti, kompatibilnosti gospodarstva in ustrezne konkurenčnosti, ampak tudi napovedane stopnje rasti in tveganja.

Če izvzamemo evropske in tradicionalne trge (države EU, Zahodni Balkan, Švica, Rusija …), so v zadnjih letih najbolj pogoste odprave slovenskih podjetnikov v industrijska in poslovna središča na Kitajskem ter tudi obiski kitajskih poslovnežev v Sloveniji.

V začetku meseca je minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek v Šanghaju obiskal mednarodni kitajski uvozni sejem (China International Import Expo – CIIE 2018) in prvi slovensko-kitajski forum o razvoju zimskih športov.

Nekaj dni pozneje je ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec z gospodarsko delegacijo obiskala Hong Kong. Pogovarjali so se o sodelovanju na področju kmetijstva in živilstva ter tudi gozdarstva v okviru pobude 16+1; Slovenija je na tem področju prevzela koordinacijsko vlogo.

Junija letos so slovenska podjetja s področja avtomobilske industrije, letalstva, logistike in digitalizacije obiskala mesto Ningbo v provinci Zheijang, kjer je potekal Trade Expo 2018.

Sodelovanje s kitajskimi oblastmi in podjetniki tudi že daje vidne rezultate. Od leta 2015 se je izvoz slovenskih podjetij na Kitajsko podvojil na več kot 300 milijonov evrov letno, povečuje pa se tudi uvoz izdelkov s Kitajske.

Za pomoč podjetjem na kitajskem trgu skrbita veleposlaništvo v Pekingu z ekonomsko svetovalko Teo Pirih in konzulat v Šanghaju, kje je vodja in ekonomski svetovalec Miloš Prislan.


Zalivske države (Savdska Arabija, Združeni Arabski Emirati, Kuvajt, Katar)

Od 24. do 30. novembra 2018 se gospodarska delegacija odpravlja v Abu Dabi in Dubaj, Združeni arabski emirati.

Od 28. do 31. januarja 2019 poteka sejem medicinske opreme in farmacije ARAB HEALTH v Dubaju, Združeni arabski emirati.

Od 17. do 21. februarja 2019 poteka sejem obrambne industrije in varnosti IDEX v Abu Dhabiju, Združeni arabski emirati.

Že leta 2006 je Savdsko Arabijo obiskala močna slovenska delegacija, ki jo je vodil tedanji premier Janez Janša. Pogovarjali so se o številnih možnosti sodelovanja. V petih letih se je izvoz naših podjetij na savdski trg potrojil na okoli 60 milijonov evrov.

Tudi obiski drugih zalivskih držav so obrodili sadove. Leta 2010 je visoka slovenska delegacija, ki jo je vodil takratni predsednik države Danilo Türk, obiskala Oman, Katar in Kuvajt. Pozneje je prišlo do več medsebojnih obiskov, slovenska podjetja pa redno obiskujejo tudi tamkajšnje sejme. V Oman, Katar in Kuvajt so slovenska podjetja v lanskem letu izvozila za okoli 45 milijonov evrov izdelkov, kar je trikrat več kot leta 2010.

Največ blaga in storitev slovenska podjetja prodajo v Združenih arabskih emiratih. V letih 2016 in 2017 po nekaj manj kot 80 milijonov evrov, tej številki pa naj bi se približali tudi letos.


UKRAJINA

Med 29. in 31. januarjem 2019 bo v Kijevu potekal ExpoCongress Business for Smart Cities (BSC). V okviru dogodka bo organiziran dvodnevni kongres (za okoli 700 udeležencev), šest specializiranih konferenc (pametna mobilnost, pametno okolje, pametno gospodarstvo, pametno življenje, pametno upravljanje in pametni ljudje), razstava in drugi dogodki.

9. in 10. aprila 2019 bo v Kijevu mednarodna razstava opreme in tehnologije za ravnanje s komunalnimi in industrijskimi odpadnimi vodami – Waste Water Management 2019.

11. in 12. aprila 2019 bo v Kijevu potekala mednarodna razstava vozil, tehnologije in opreme za javni mestni promet in infrastrukturo III Int. City Trans Ukraine 2019 Expo.

V zadnjem obdobju se je zaradi nestabilnih razmer v Ukrajini močno zmanjšal obseg blagovne menjave med državama. V letih 2015 in 2016 je vrednost izvoza komajda presegla 121 milijonov evrov, v zadnjih dveh letih pa se počasi povečuje.

Ukrajina velja kljub politično nestabilnemu okolju za perspektiven trg z velikim gospodarskim potencialom. Zaviralni dejavniki so korupcija, birokracija, neučinkovit davčni in pravni sistem ter težave zaradi devalvacije lokalne valute.

Priložnosti so zlasti v kmetijstvu (svetovanje in projektni inženiring, kmetijske tehnologije, krmila in sredstva za varstvo rastlin in živali, biomasa in bioplin idr.), izobraževanju (informatika, izobraževanje na daljavo, podiplomski študiji, izobraževanje zaposlenih), energetiki (projekti za energetsko učinkovitost, projekti za izkoriščanje obnovljivih virov energije, zlasti biomase in bioplina, posodobitev omrežja in povečanje zmogljivosti in nadgradnje sistema za transport plina) in infrastrukturi (zlasti silosi za zrnje, rečna prometna infrastruktura).

Za pomoč podjetjem na ukrajinskem trgu skrbi veleposlaništvo v Kijevu, ekonomski svetovalec Taras Prytula.


INDIJA

Od 29. novembra do 1. decembra 2018 poteka v New Delhiju mednarodna konferenca o uporabi sončne energije in inovacijah s tega področja. Dogodek je namenjen tudi slovenskim podjetjem, ki se zanimajo za razširitev svojega poslovanja v tej državi.

Od 16. do 18. oktobra 2019 bo prav tako v New Delhiju mednarodna razstava železniške opreme IREE. Gre za globalno platformo za predstavitev železniških tehnologij in storitev ter največji dogodek v sektorju železniškega transporta v tem delu sveta.

V zadnjih dveh letih so slovenske delegacije že večkrat obiskale Indijo. Kljub temu podjetja do danes niso uspela doseči poslovnega preboja. Blagovna menjava med državama se giblje od 200 do 300 milijonov evrov na leto, pri čemer bistveno več uvozimo kot izvozimo.

Za pomoč slovenskim podjetjem na indijskem trgu skrbi veleposlaništvo Republike Slovenije v New Delhiju. Ekonomska svetovalka je Mateja Vodeb Ghosh.


EGIPT

Od 11. do 17. decembra 2018 bo v glavnem mestu Kairo trgovinski sejem Intra-African Trade Fair 2018 (IATF 2018). Kupcem, prodajalcem in vlagateljem ponuja platformo za srečanje, dogovarjanje in sklepanje poslov ter zagotavlja vstop na milijardni trg v okviru afriškega celinskega območja proste trgovine.

Sejem bo namenjen zlasti naslednjim področjem: kmetijstvu in kmetijski predelavi, avtomobilski industriji, tekstilni industriji, gradbeništvu, potrošnemu blagu, kreativnim industrijam, izobraževanju, energetiki, inženiringu, zabavni industriji, finančnim storitvam, zdravstvu, težkim industrijam, IKT, razvoju infrastrukture, inovacijam, lahki proizvodnji, logistiki, rudarstvu, standardom in industriji za nadzor kakovosti.

Egipt predstavlja ogromno tržišče, lahko pa tudi vstopno točko za nadaljnji prodor na regionalne trge. Vstop na egiptovski trg je za mala in srednja podjetja zelo zahteven zaradi zakonodajnih omejitev, počasnih birokratskih postopkov in korupcije.

Egiptovsko gospodarstvo je v procesu reforme in v danem trenutku še nestabilno, vendar s pozitivnimi pričakovanji za prihodnost. Problem predstavlja zlasti visoka stopnja inflacije.

Vir: Izvozno okno, SPIRIT, gospodarske zbornice

 

Kdo ima najvidnejšo vlogo pri vstopanju podjetij na tuje trge

Izdelki naših podjetij so običajno zelo cenjeni v tujih državah, kar dokazuje njihova velika izvozna usmerjenost in dejstvo, da je gonilo aktualnega gospodarskega razcveta ravno izvoz.

Več kot polovico vsega blaga in storitev, ki jih prodajo v tujini, izvozijo na tako imenovane tradicionalne trge – v Nemčijo, Italijo, Avstrijo, Francijo in na Hrvaško. Položaj slovenskih podjetij na teh trgih se v zadnjih letih le še izboljšuje, kar je več kot dobrodošlo.

Toda to hkrati povečuje tveganja za slovensko gospodarstvo, še posebej ko se zaradi trgovinskega spora in pomanjkanja delavcev nad Nemčijo in drugimi državami zgrinjajo črni oblaki. V času prejšnje krize se je pokazalo, kaj pomeni prevelika odvisnost od nekaj trgov.

Zato naša gospodarska diplomacija vedno več sredstev namenja ne le povečanju internacionalizacije slovenskih podjetij, malih in srednje velikih, ampak tudi večji geografski razpršitvi izvoza.

Najvidnejšo vlogo pri tem ima ministrstvo za zunanje zadeve, ki si pomaga z mrežo diplomatsko-konzularnih predstavništev po svetu. Zelo pomembna je tudi agencija SPIRIT, ki skrbi za področje internacionalizacije, pa gospodarske zbornice tujih držav.

Organizirajo gospodarske delegacije v izbrane države, udeležbo na sejmih v tujini, strokovna srečanja, seminarje, usposabljanja …

SPIRIT sofinancira udeležbo na sejmih v tujiniAgencija SPIRIT je v teh dneh objavila javni razpis za sofinanciranje predstavitve izdelkov ali storitev malih in srednje velikih podjetij na mednarodnih sejmih v tujini. Za to bo v obdobju 2019-2022 na voljo 1,6 milijona evrov na leto.

Razpis SPIRIT za sofinanciranje nastopov na mednarodnih sejmih v tujini

V okviru skupinskih predstavitev na mednarodnih sejmih SPIRIT krije stroške neopremljenega razstavnega prostora, zakupa tehničnih priključkov in vpisa v katalog.

Na podlagi zbranih predlogov, ki so jih posredovala podjetja in združenja, je SPIRIT tudi že objavil seznam skupinskih predstavitev slovenskega gospodarstva na mednarodnih sejmih v tujini, ki jih bo izvajal v letu 2019:

– IMM – sejem pohištvene industrije, 14.–20. januar 2019, Köln, Nemčija;

– MADE EXPO – sejem gradbeništva in energetsko varčne gradnje, 13.–16. marec 2019, Milano, Italija;

– TUTTOFOOD – sejem prehrambne industrije, 6.–9. maj 2019, Milano, Italija;

– MOULDING EXPO – sejem orodjarstva in kovinskopredelovalne industrije, 21.–24. maj 2019, Stuttgart, Nemčija;

– TRANSPORT LOGISTIC – sejem transporta in logistike, 4.–7. junij 2019, München, Nemčija;

– CeBIT – sejem IKT, 24.–28. junij 2019, Hannover, Nemčija;

– MAISON&OBJET – sejem oblikovanja in interierjev, 6.–10. september 2019, Pariz, Francija;

– ANUGA – sejem prehrambne industrije, 5.–9. oktober 2019, Köln, Nemčija;

– METSTRADE – sejem opreme za navtično industrijo, 19.–21. november 2019, Amsterdam, Nizozemska;

– AF – L ‘ARTIGIANO IN FIERA – sejem domače in umetnostne obrti, december 2019, Milano, Italiji.

Image

Pomagamo vam uresničiti poslovne načrte ali novo poslovno idejo!


VEČ O MOŽNOSTIH FINANCIRANJA
 
Image

Pomagamo vam uresničiti poslovne načrte ali novo poslovno idejo!


VEČ O MOŽNOSTIH FINANCIRANJA