Računovodstvo in Finance

Računovodstvo in Finance

Kako veste, da je pravi čas za menjavo računovodskega servisa?

Zaključek meseca marca s pripravo bilanc predstavlja pomemben mejnik v sodelovanju podjetja in računovodskega servisa. Je priložnost za nadgradnjo poslovnega odnosa in hkrati pa tudi čas za razmislek o nadaljevanju. Če z računovodskim servisom niste zadovoljni, je vaša pravica (in dolžnost), da naredite, kar je v interesu uspeha vašega podjetja.

Dejstvo je, da je pogajalska moč najpogosteje na strani kupca – v tem primeru podjetnika. Računovodski servisi so namreč na izredno konkurenčnem in neizprosnem trgu, kjer se za posel poteguje veliko podjetij. Hkrati pa je področje računovodstva tudi na udaru tehnoloških sprememb. Eden bolj praktičnih primerov vpliva tehnologije na poklic je poteza ameriške trgovinske verige Wallmart, ki je leta 2016 ukinila 7000 delovnih mest v administraciji in računovodstvu.

Računovodski servis vam lahko pomaga na marsikaterem področju. Razmislite torej – vam vaš računovodski servis ponudi dovolj, da opraviči svojo ceno?

1. Reagirajo, a niso proaktivni

Računovodstvo naj ne gasi požarov, lovi naj nevarnosti, ki lahko v požar zrastejo, če jim ne boste namenili dovolj pozornosti.

2. Niso organizirani

Je njihova pisarna pravi nered? To so lahko kaže na neorganiziranost in slab pregled, kar pa niso dobri obeti glede urejenosti arhiva in sledljivosti dokumentov.

3. Ne svetujejo pri lastni organizaciji

Vam pomagajo pri urejanju dokumentov tudi v vašem podjetju? Vam predlagajo način dela in sistem arhiviranja?

4. Ne razumejo vaše panoge

Ali sodelujejo s kakšnim podjetjem, ki posluje na podoben način in v isti branži kot vi? Če ne, potem verjetno nimajo zadostnih izkušenj, da bi z vami delili res koristne nasvete.

5. Ne vejo kako bi vam pomagali

Računovodski servis bi moral imeti jasno predstavo glede svoje vloge v vašem poslovanju, ter svoje odgovornosti in načrtov za prihodnost.

6. Ne razložijo vam stanja

Ali jim boste morali prejete račune dostavljati v fizični obliki, ali vam omogočajo, da jim pošljete elektronsko? Ali vam omogočajo dostop do (ažurnih) podatkov o poslovanju vašega podjetja? So vam na voljo za morebitna vprašanja, pojasnila in nasvete?

7. Sami pridete do boljših zaključkov

Marsikateri podjetnik ali direktor ima željo, da osvoji boljše razumevanje računovodstva, zato sam poskuša osvojiti nekatera računovodska znanja. Če na ta način pride do boljših zaključkov kot njegov računovodski servis, je morda dodana vrednost servisa manjša, kot je morda mislil.

 

Spremembe niso lahke in čeprav ste morda ugotovili, da imate vse potrebne razloge za zamenjavo računovodskega servisa, vemo, da razhod s poslovnim partnerjem ni enostavna odločitev. Dobra novica je, da tudi sami lahko prevzamete aktivno vlogo pri povečanju zadovoljstva s svojim servisom.

Če pa tudi to ni izvedljivo, se morate zavedati, da menjava računovodskega servisa ni tako boleč proces, kot si morda predstavljate. In obdobje po zaključenih bilancah je idealen čas za tako potezo.