Človeški viri

Človeški viri

Želim biti boljši vodja. Kaj to sploh pomeni?

Kaj moram narediti, da bodo ljudje že končno zadovoljni? — Zakaj zaposleni ne razumejo, kako pomembno je, da vsak posel opravimo odlično? — Kakorkoli jih želim motivirati, dajo od sebe minimalno! — Mislim, da so zaposleni na splošno leni in da nočejo sprejeti nobene odgovornosti! —Utrujen sem že od izgovorov, zakaj se nekaj ne da ali se ni naredilo! Hočem rezultate! — Dal sem jim že vse, kar je sploh mogoče, pa se ni nič spremenilo! — Kar naprej gasim požare, kako naj se ukvarjam s pomembnimi stvarmi in razvojem?! — Ne razumem, zakaj so kar naprej konflikti v mojem timu. — Tile sestanki so popolna izguba časa! — Zakaj se to, kar smo se dogovorili, ne zgodi?!

 

Kaj naj še naredim, da bom boljši vodja?

Se vam takšna in podobna vprašanja ter misli porajajo in v vas sprožajo občutke frustracije, nemoči, zmede, mogoče celo jeze? Z vseh strani poslušate, da je vodenje pomembno. Da imate kot vodja odgovornost, da iz ljudi, ki jih vodite, izvabite največ. Da jih je treba motivirati, razvijati, vplivati na njihovo zavzetost …

Preizkusili ste že različne strategije in taktike. Prebrali ste kup knjig o vodenju. Se udeležili treningov na temo agilnega vodenja, učinkovite komunikacije, motivacije. Ste redni gost konferenc in okroglih miz na temo izmenjave dobrih praks, prihodnosti dela, razvoj kulture … Najeli ste svetovalce za HRM, prenovili sistem nagrajevanja, kupili gugalnice in uredili kotiček za sproščanje. Šli ste še korak naprej – identificirali ste vrednote podjetja, jih obesili na stene podjetja ter poslali motivacijsko pismo vsem zaposlenim. Investirali ste v treninge zaposlenih, v IT-sisteme, v teambuildinge, v različne certifikate, ki »dokazujejo«, kakšno podjetje ste, v motivacijska predavanja … Mogoče ste celo povabili seksi joga učiteljico, da dvigne energijo med zaposlenimi.

Potem ste ugotovili, da nič ne deluje trajno. Da nič, kar ste naredili, ne naredi resnične, prave transformacije. Nekaj uspehov je menda že bilo … A zares nič od tega ni SPREMENILO načina, kako dejansko diha, razmišlja in dela vaš tim. Vse preveč je stalnega boja, konkurence, boja za resurse, za zmage, truda, stresa, utrujenosti, naveličanosti …

 

​​Kaj deluje?

Če se osredotočamo le na, kaj delamo in kako to delamo, ne moremo doseči bistvenih stvari – zagnanosti, zavzetosti in kreativnosti zaposlenih. Ljudje nismo komplicirana bitja. Smo pa zato kompleksna bitja. Ni recepta, kako delati z ljudmi, da dosegamo želene rezultate. Že samo želja, da ljudje delajo (ali celo čutijo) na določen način, je otroška fikcija (ki se ji reče tudi manipulacija). Je igra, v kateri na dolgi rok ni izpolnitve in uspeha.

Vse, na kar se lahko osredotočate in nad čim imate nadzor, ste vi sami. Želite drugačne rezultate svojega tima? Spremenite sebe! Želite lažje doseganje ciljev, več iskric v očeh zaposlenih, več časa za pomembne stvari? Spremenite sebe! Želite, da vam stranke sledijo in so vam zveste? Spremenite sebe! Želite nadgraditi svoje življenje in občutiti izpolnjenost, mir, veselje? Spremenite sebe!

Namesto da se neumorno osredotočate na to, KAJ boste naredili drugače in KAKO boste to naredili, se osredotočajte na to, KDO STE.  Vse ostalo bo sledilo samodejno.

 

Kdo ste v resnici?

Ljudje smo energetska bitja. Vsi poznamo dneve, ko »smo brez energije« ali ko »pokamo od energije«. Fiziki pogosto opredeljujejo energijo kot potencial za ukrepanje. Vse, kar počnete, zahteva energijo in ima energetski naboj. Ko razumemo, kako naša energija nastaja, kaj vpliva nanjo in kako mi s svojo energijo vplivamo na ljudi in dogodke, lahko aktivno začnemo spreminjati sebe.

Bruce Schneider, ustanovitelj ene najboljših coaching šol, je zasnoval model sedmih nivojev energije  Energy Leadeship. Model ločuje med dvema energijama – anabolno in katabolno energijo. Eno ali drugo ustvarjamo s svojimi mislimi. Proces gre takole: misel sproži stimulacijo možganov, ti proizvedejo hormone, kar sproži določena čustva in občutja, na osnovi katerih sledi akcija. Če proizvajamo dobro energijo, ta vpliva na kakovost in uspešnost v življenju. Če proizvajamo slabo energijo, se ta odraža v »slabih« ljudeh in dogodkih.

Ustvarjamo lahko anabolno energijo. Ta je konstruktivna energija, ki ustvarja, zdravi in je usmerjena v rast. Anabolna energija nam pomaga, da se premaknemo naprej in dosegamo pozitivne in dolgoročne rezultate. Uporabna je pri vodenju  drugih na enak način. Ko uporabljamo anabolno energijo, imamo bolj popoln in zavesten pogled na to, kaj se dogaja okoli nas, ter lažje kreiramo rešitve in inovacije (ta vrsta energije sproža anabolne hormone, kot sta serotonin ali oksitocin).

Ustvarjamo lahko tudi katabolno energijo. Ta je destruktivna, razdiralna, zaviralna. Katabolna energija je tista, zaradi katere razumemo situacije kot stresne, zaradi te energije se nam tudi zožijo možnosti delovanja in dojemamo, da nimamo možnosti izbire. Čeprav nam lahko na kratek rok ponuja kakšne prednosti, nam in organizacijam, v kateri delamo, na dolgi rok škodi tako na mentalnem in čustvenem kot na telesnem nivoju (ta vrsta energije sprošča kemikalije, kot ta kortizol ali adrenalin, ki dobesedno požirajo naše celice).

Raziskave kažejo, da so najbolj uspešni vodje tisti, ki imajo visok odstotek anabolne, torej konstruktivne energije (Buck Galer, 2011). Ne glede na to, kdo ste in kaj delate, vam povišanje nivoja vaše anabolne energije pomaga k uspešnejšemu in bolj kakovostnem življenju.

Če se torej sprašujete, kako lahko izboljšate svoje vodenje, je nasvet, da se osredotočate na svojo energijo – na svojo stopnjo zavedanja. Ko spoznate, kako lahko energijo ustvarite, vzdržujete in uporabite, lahko vplivate na svojo motivacijo in učinkovitost in na motivacijo in učinkovitost drugih. Oboje je osnova za doseganje ciljev.

 

Kako lahko vplivate na svojo energijo?

Samozavedanje je prvi korak k osebni transformaciji. Odličen način, da razumete, kako vi gledate na svet in koliko konstruktivne in destruktivne energije vodi vaše odločitve in vaša dejanja, je, da naredite energetsko samooceno Energy Leadership Index Assessment (ELI). Ta vam bo pokazal, katera energija usmerja vaše življenje in vam pomagal, da zasnujete načrt osebnega razvoja.

Energy Leadership Index Assessment vam daje vpogled v način, kako se kažete na različnih področjih življenja. Meri vaš potencial vodenja glede na vaš nivo zavedanja – zavedanje o tem, kdo ste in kako gledate na svet. S pomočjo ocene dobite vpogled glede vaše sposobnosti vodenja ljudi, vključno z vami samimi, z namenom, da naredite pozitivne, produktivne in dolgotrajno uspešne premike.

ELI meri tudi, kako zavzeti ste v vaših vlogah, tako profesionalno kot doma. Poleg tega vam pokaže, kaj se zgodi z vašo energijo, ko ste pod stresom, kar vam pomaga prepoznati vaše reakcije in jih prilagajati.

Ko boste stopili na to pot, na pot osebne transformacije oz. transformacije osebnega zavedanja, se bo odprl nov svet. Svet z manj stresa, napora in skrbi ter z več izpolnitve, smisla in veselja. Ko boste spreminjali, KDO STE, se bosta spremenila tudi KAJ in KAKO in lahko boste uživali v drugačnih rezultatih.  Ko se boste kot vodja naučili kreirati in uporabljati svojo energijo v produktivne namene ter ko boste to naučili tudi svoje zaposlene, se bodo izboljšali odnosi, komunikacija, sodelovanje, produktivnost in finančni kazalniki.


O avtorju

Teja Breznik Alfirev

Svetovalka za transformacijo organizacij & ICF coach (ACC), IHR, poslovno svetovanje | Email: teja@flow-svetovanje.com