Človeški viri

Človeški viri

Prvi korak k izboru pravega zaposlenega je opis delovnega mesta

Poiskati pravega zaposlenega je zahtevno in odgovorno delo. Napačna odločitev nas lahko drago stane in nam vzame veliko nadaljnjega časa. Nasprotno pa se pravi izbor obrestuje s produktivnostjo, dobrimi odnosi in pozitivnim učinkom na celotno delovno okolje.

Ker so tudi pri iskanju novega sodelavca pomembni dobri temelji, začnemo pri opisu delovnega mesta. Le če definiramo delovne naloge in kaj se od zaposlenega pričakuje, lahko ugotovimo, katere veščine in lastnosti mora imeti kandidat, da bo pravi za to delovno mesto. Ko iščete novega zaposlenega in pri tem sodelujete z agencijo ali pa ste se odločili, da ga boste poiskali sami, zato najprej začnite z opisom delovnega mesta.

Naredite analizo

Naredite analizo delovnega mesta: zberite informacije o nalogah, odgovornostih, potrebnih veščinah, zahtevanih rezultatih in delovnem okolju. Navedite pet glavnih odgovornosti prostega delovnega mesta – področja, za katera bo novi zaposleni porabil večino svojega delovnega časa vsak dan.

Informacije morajo biti sveže

Zberite čim več informacij, ki naj bodo aktualne. Ne zanašajte se le na morda že več let star opis delovnega mesta, ampak pomislite, kaj se je spremenilo. Je podjetje posodobilo svojo strategijo, vložilo v novo tehnologijo, želi v prihodnosti doseči drugačne cilje?

Vprašajte sodelavce

Ostali zaposleni v podjetju, ki so povezani z delovnim mestom bodočega zaposlenega, naj povedo, kakšna so njihova pričakovanja, kako potekajo delovni procesi in kako se bo bodoči zaposleni vključeval v njihovo delo.

Določite zahteve

  • Navedite ključne sposobnosti in znanja, potrebna za izvedbo vsake aktivnosti.
  • Preglejte, kaj ste navedli kot zahtevane sposobnosti, in ločite tiste, ki so nujne za delovno mesto, od tistih, ki so priporočljive.
  • Določite, katero akademsko znanje je nujno za opravljanje dela in katero je zaželeno. Prepričajte se, da ločite med tema dvema stvarema. Izobrazba naj vam bo kazalnik kandidatove odločenosti in sposobnosti za učenje, pri svoji končni odločitvi pa se ne zanašajte predvsem na akademske kriterije.
  • Odločite se, koliko izkušenj potrebuje nov zaposleni za dobro opravljanje dela. Določite nek razpon, vendar upoštevajte tudi obetavne kandidate, katerih izkušnje so izven tega razpona.

Ko imate jasno določeno, kaj obsega delovno mesto, ter realne predstave o tem, katera znanja, sposobnosti in lastnosti pričakujete od osebe, ki ga bo zasedla, se lahko lotite iskanja. Če veste, kakšno osebo iščete, jo boste tudi našli, hkrati pa boste lahko utemeljili oziroma pojasnili ostalim kandidatom, zakaj niso bili izbrani.


O avtorju

Viviana Žorž

Vodja marketinga in odnosov z javnostmi, Adecco H. R., d. o. o. | Email: info@adecco.si