Podjetniške finance

Podjetniške finance

8 glavnih tehnologij za posel prihodnosti

Razvoj novih tehnologij teče z rekordno hitrostjo. Podjetja, ki ne bodo prilagodila poslovanja novim tehnologijam, bodo hitro ogrožena in bodo težko obstala v hitro se spreminjajočem poslovnem okolju. Po podatkih raziskave družbe PwC je kar 76 odstotkov vprašanih predsednikov uprav podjetij z vsega sveta zaskrbljenih nad hitrostjo razvoja novih tehnologij. Kar 64 odstotkov vprašanih vodilnih v podjetjih razume, da bodo tehnologije, ki jih trenutno uporabljajo pri svojem poslovanju, v prihodnjih petih letih zastarele. V raziskavi so pregledali kar 250 tehnologij, ki bi v bližnji prihodnosti lahko vplivale na zdajšnje poslovanje podjetij in ga spremenile, ter izločili osem glavnih tehnologij, ki bodo po njihovem mnenju v prihodnjih petih letih najbolj spremenile poslovanje družb.

Umetna inteligenca

Pri podjetju Gartner so vodje informatike v podjetjih po vsem svetu vprašali, katera tehnologija bo prihodnje leto najbolj prebojna. Tokrat so prvič na prvo mesto postavili umetno inteligenco, ki je izrinila doslej vodilno analitiko množičnih podatkov. Pri umetni inteligenci bo šel razvoj v smeri sodelovanja med tehnologijo in človekom, saj bo umetna inteligenca pomagala zaposlenim, da več časa namenijo kompleksnejšim nalogam, operativne pa prepustijo računalnikom. Računalniki in programi bodo vse bolj sposobni učenja, razumevanja in načrtovanja.

Obogatena resničnost

Povsod navzoča obogatena resničnost je vizualni ali zvočni filter, skozi katerega človek opazuje realnost in ki mu sproti daje sveže informacije, reklame, opozarja na nevarnosti in ima še številne druge možnosti uporabe. Primer obogatene resničnosti so očala, na katerih se izpisujejo podatki in ki pomagajo uporabniku pri dojemanju realnega sveta. Skladiščnim delavcem bi se na takih očalih lahko izpisovali podatki o posameznih paketih, saj bi očala prepoznala kodo na paketih in avtomatično pošiljala podatke v sistem. Prav tako bi si s takimi očali lahko pomagali proizvodni delavci, policisti, javni uslužbenci in še mnogo drugih v različnih poklicih.

Tehnologija veriženja blokov

Tehnologija veriženja blokov ali blockchain je v osnovi zavarovan dnevnik transakcij, ki ga ni mogoče spreminjati ali izbrisati in zaradi decentralizacije za delovanje ne potrebuje posrednika ter s tem onemogoča možnost zlorabe ali manipulacije s podatki v škodo ene ali druge organizacije. Z uporabo blockchaina se bodo podjetja znebila gore papirjev, ki so zdaj potrebni za normalno poslovanje, ter izločila številne pregledovalce in potrjevalce v samem proizvodnem, nabavnem ali prodajnem procesu.

Droni

Ne smemo pozabiti tudi na drone, ki se razvijajo izredno hitro in podjetjem ponujajo različne možnosti uporabe. Droni ali letalniki se namreč razlikujejo po velikosti, načinu upravljanja in okolju, v katerem lahko delujejo. Nekateri so daljinsko vodeni, razvoj pa gre v smeri njihove vse večje avtonomnosti. Drone nekatera podjetja že uporabljajo, številna jih še bodo, saj so se že izkazali za zelo koristne na različnih področjih. Največ potenciala se jim pripisuje pri uporabi v dostavi, nadzoru, športu in filmski industriji.

Internet stvari

Internet stvari je mreža fizičnih stvari, ki so povezane med seboj in komunicirajo druga z drugo. Internet stvari se že uporablja v avtomobilski industriji, vgrajuje se v gospodinjske aparate, nadzorne sisteme in podobno. Avtomobili so in bodo, na primer, sposobni komunicirati med seboj in bodo lahko preprečili morebitne nesreče; hladilnik s senzorji že zdaj ve, ali vam je katerih izdelkov zmanjkalo, in bo v prihodnosti sposoben sam opraviti spletne nakupe. Stvari, kot so avtomobili ali gospodinjski aparati, so opremljene s senzorji, kamerami, mikročipi, programsko opremo in spletno povezavo, ki jim omogoča, da se odzivajo na zajete podatke in za delovanje vse manj potrebujejo posredovanje človeka.

Robotika

Roboti so naprave, narejene z namenom, da pomagajo človeku pri njegovih dejavnostih. Prav tako so nepogrešljivi v proizvodnem procesu, saj prevzemajo in opravljajo številna opravila, od najpreprostejših do čedalje zahtevnejših.

Virtualna resničnost

Virtualna resničnost je računalniško generirano okolje, ki odpravlja logistične omejitve in uporabniku omogoča, da izkusi stvari, ki jih v resničnem svetu ne bi mogel. Na področju virtualne resničnosti ledino orje igričarska industrija, ki vidi velike potenciale v implikaciji te nove tehnologije v računalniške igre in druge simulacije. Prav zaradi simulacij pa ima virtualna resničnost veliko možnosti, da spremeni tudi druge gospodarske panoge, saj se zaposleni lahko prek simulacij učijo novih stvari brez nevarnosti povzročanja dodatnih stroškov ali ogrožanja življenja. Pilot se na simulatorju uči letenja in s tem ne ogroža večmilijonskega letala ali svojega življenja. Z virtualno resničnostjo bo takšno učenje mogoče vpeljati tudi v druge industrije.

3D-tiskanje

Manjša revolucija poteka tudi pri razvoju 3D-tiskalnikov, ki so vse bolj dovršeni in omogočajo tiskanje različnih izdelkov iz različnih materialov, kot so plastika, kovina, steklo, les in beton. Tridimenzionalni tiskalniki nanašajo sloje materiala v skladu z napisanim programom oziroma digitalnim modelom vse do končnega izdelka. S 3D- tiskalniki že proizvajajo manjše plastične izdelke, natisnili pa so celo tudi že hišo iz betona.