Pogovori

Pogovori

Ne ustrašite se hotelirstva, nama gre bolje od načrtov
Nejc Bole in Matej Globočnik, Life hostel

V središču Radovljice je letos spomladi odprl vrata Life hostel. V zgornjem nadstropju mogočne stavbe Grajski dvor sta ga uredila podjetnika Nejc Bole in Matej Globočnik.

Čeprav se do tedaj nista ukvarjala s hotelirskim poslom – Bole se je ukvarjal z gostinstvom, Globočnik pa s športnim turizmom –, sta ga hitro osvojila. To dokazujejo sobe, polne mladih popotnikov in športnikov. Zdaj že razmišljata, kako jih v Radovljico privabiti v manj obiskanih zimskih mesecih.

Tako kot pri vsakem poslu tudi pri tem ni šlo brez težav in presenečenj.

Zakaj sta se odločila za odprtje mladinskega hotela v Radovljici?

Zaradi velikega povpraševanja po športnem turizmu in po nastanitvi mladih v bližini Bleda.

Že dlje časa sem si ogledoval objekte v občini Radovljica, ki bi jih preuredil v prenočišča. V zadnjih treh letih ni bilo nobenega primernega objekta, nato se je pojavila priložnost za odkup starega dela hotela Grajski dvor.

Našel sem Nejca kot poslovnega partnerja in odločila sva se za nakup objekta. V zadnjih šestih mesecih sva ga popolnoma prenovila in spravila v pogon.

Koliko sta na obnovi naredila sama in koliko zunanji izvajalci?

Najela sva pet podjetij, ki so opravila različna dela. Da je bila stavba sploh pripravljena na obnovo, pa sva morala veliko narediti sama. Pomagali so nama prijatelji, brez katerih nama v tako kratkem času ne bi uspelo. V mesecu dni smo pripravili vse potrebno za začetek obnove.

Imela sta načrt, ampak na poti se vedno lahko kaj zalomi. Je šlo pred odprtjem kaj narobe?

Na projekt sva se dobro pripravila. Čez številke sva šla petnajstkrat, vendar je bilo, tako kot pri vseh drugih projektih, premalo denarja. Proračun sva presegla za 17 odstotkov, pri čemer sva morala dodatna sredstva zagotoviti sama, da sva lahko prenovo izvedla v zastavljenem roku.

Objekt je bil v slabem stanju, kar sva tudi vedela, vendar so bila potrebna dodatna nepredvidena dela. Kanalizacija je bila zares v katastrofalnem stanju in smo jo morali obnoviti, da lahko stavbo nemoteno uporabljamo.

S pridobivanjem dokumentacije sva imela kar srečo. Objekt ima uporabno dovoljenje, tako da je bilo s tem malo dela. Takoj, ko so zaključili dela, smo opravili prevzem in že naslednji dan začeli delati. Kar se tiče samega poslovanja, pa sva se hitro vpeljala in za zdaj vse poteka, kot mora.

Doslej se niste ukvarjali s hotelirskim poslom.

Nejc ima več gostinskih lokalov, sam pa se od leta 2010 ukvarjam s športnim turizmom. To nama je v začetnih mesecih pomembno pomagalo. Stranke, ki sem jih prej preusmerjal v druge hotele in penzione, zdaj pošiljam v svoj hostel. Tudi zato se je bilo lažje odločiti za investicijo, ker sem vedel, da ne bova začela z ničle in da naju že čaka nekaj posla.

Torej sta se hitro priučila hotelirstva?

Vsak, ki se namerava lotiti hotelirstva, naj ima vsaj nekaj izkušenj. Naj se ukvarja z organizacijo izletov ali z iskanjem prenočitev. Tako bo spoznal trg in ugotovil, kako se gibljejo cene v različnih delih leta ter kdaj pričakovati goste in kdaj jih enostavno ni.

Koliko časa preživita v hostlu?

Takšen projekt vsaj na začetku potrebuje celega človeka oziroma kar oba. Prisotna sva od jutra do večera, če ne fizično na recepciji, pa doma prek računalnika. Treba je ves čas skrbeti za objekt, dogodke in ponudbo.

Nameravata zaposliti koga, ki bo namesto vaju vodil hostel in vaju razbremenil?

V prvih nekaj letih vsekakor ne. Želiva dobiti in ohranjati dobro oceno. Sama veva, kako ponuditi gostom najboljšo storitev. Morda pozneje, če se bova širila.

Koliko sob ima hostel?

Sedemnajst sob in en apartma. Vsega skupaj je 52 ležišč. Po večini gre za dvoposteljne sobe z lastno kopalnico, klimatsko napravo in televizijo. Imava pa tudi dve večji sobi, ki ju oddajava kot družinski, ker k nam pride veliko družin, in apartma za osem oseb.

Ste ugodnejši od Bleda?

Na Bledu lahko za našo ceno bivate v hostlu, v katerem je deset pogradov in v katerem si gostje delijo kopalnico. V Radovljici medtem ponujamo udobje in nivo nastanitve, ki je bolj hotelski kot hostel. V tem pogledu smo za približno polovico ugodnejši od hotela na Bledu.

Zakaj nista odprla hotela?

V prvi vrsti zato, da bi pritegnila mlade, ki bi prišli v Radovljico in se mogoče čez 20 let vrnili z družino. Pa tudi zato, ker v isti stavbi deluje hotel Grajski dvor.

Ali je Life hostel polno zaseden?

Da. Trenutno imamo skupino Američanov, za katere smo pripravili tedenski oddih. Otroci so plavalci, organiziramo jim vadbo na kopališču v Radovljici, poleg tega ponujamo tudi druge izlete, na primer rafting in canyoning, ogled Škocjanskih jam, Ljubljane, Bohinja, …

Od kod prihajajo gostje?

Največ je Američanov. Ogromno delam s skupinami iz ZDA, ki so se že pred odprtjem redno udeleževale aktivnih počitnic v Sloveniji. Sprva sva menila, da bo veliko gostov iz Nizozemske in Velike Britanije, vendar temu ni bilo tako. Na najino presenečenje je poleg Američanov največ Madžarov in Poljakov.

Zakaj hodijo v Radovljico, zaradi Alp?

Gostje izredno hvalijo lokacijo, saj smo blizu avtoceste in vsega pet minut oddaljeni od Bleda. V bližnji okolici so tudi sprehajalne poti in označene kolesarske poti. Konec koncev smo samo 35 minut od Ljubljane, tako da si turist ogleda, karkoli si želi.

Se ustavijo zgolj v Radovljici?

Veliko jih pride na tri do štiridnevni oddih. Nekateri hočejo v gore, pridejo pripravljeni. Drugi si želijo ogledati bolj obljudene točke, kot so Bled, Ljubljana in Postojnska jama.

Tisti, ki ostanejo najmanj tri noči, se večinoma odpravijo naprej proti Hrvaški, Bosni in Hercegovini ter Srbiji. Ogledajo si celotno regijo, za kar si vzamejo recimo deset dni časa. Tisti, ki ostanejo eno ali dve noči, pa si običajno rezervirajo še prenočišče na obali ali kje v Ljubljani.

Kako iščeta goste? Oglašujeta, se zanašata na partnerje, ki vama priskrbijo ljudi, ali pa vama pomaga booking.com?

Vse skupine, ki sva jih do sedaj gostila in jih bova v bližnji prihodnosti, sva dobila prek športnega turizma, torej mojih poznanstev iz preteklosti.

Seveda oglašujeva tudi na booking.com in hostelworld.com.

Se splača?

Booking.com se je izkazal za zelo uspešno zadevo, medtem ko hostelworld.com ni to, kar sva mislila, da bo. Booking.com bova vsekakor obdržala, saj nama pripelje ljudi tudi izven sezone.

Glavno sezono, ki traja od 1. junija do 15. septembra, smo medtem, kot sem že dejal, sposobni sami zapolniti z gosti.

Kako sta financirala projekt?

Del denarja sva zagotovila sama, del pa sva si ga izposodila od Gorenjske banke. Glede na to, da sva ustanovila podjetje posebej za mladinski hotel, je bilo potrebno urediti veliko dokumentacije. Od poslovnega načrta do projekcij poslovanja – pesimističnih, realističnih in optimističnih. Veliko stvari smo morali reševati sproti, ampak na koncu nam je le uspelo. Prepričali smo banko, da je podprla naš projekt.

Je poslovanje boljše od projekcij?

V prvem letu bomo poslovali bolje od napovedi. Za naslednja leta bova še videla, ker je načrt postavljen zelo visoko. Ali ga bova uresničila, je odvisno od tega, kako bova zapolnila kapacitete po sezoni. Po vsej verjetnosti bova obiskala kakšne seminarje in se udeležila turističnih sejmov. Računava, da bova šla v bližnji prihodnosti v London ali Utrecht na Nizozemskem.

Poskušala bova pridobiti čim več športnih skupin in na ta način podaljšati najino glavno sezono. Veliko upov polagam v naše dobro sodelovanje s športnimi objekti v občini Radovljica. Obetava si goste od avtobusnega turizma, ker imamo ravno dovolj kapacitet za en poln avtobus, ali pa od sodelovanja s hotelom Grajski dvor. Za obisk pri nas v zimskih mesecih se že zanimajo športniki, ki bi k nam prišli na priprave.

Boste že letos rentabilni?

V prvem letu bova nedvomno ustvarila višje prihodke od načrtovanih, vendar je bilo v obnovo vloženih toliko dodatnih sredstev, da dobička še ne bo. Če ne upoštevamo teh izrednih stroškov, bi letošnje leto zaključila s pozitivno ničlo, kar je velik uspeh.

Računava, da bova v naslednjih letih poslovala z dobičkom v višini od pet do sedem odstotkov. Ne bo ga torej veliko, saj se v turizmu vložki dolgo časa vračajo. Ni hitrega zaslužka. Investicijo si bova povrnila najkasneje v 12 letih.

Takrat bo kredit odplačan?

Tako je in nepremičnina bo v lasti podjetja Life hostel.

Sta kdaj razmišljala, da bi odprla več hostlov, se lotila kakšnega večmilijonskega projekta?

Trenutno ne (smeh). Ko sva se pripravljala na investicijo, sva si rekla, da jo morava biti sposobna sama financirati tudi, če ne bo nobenega gosta. Pogledala sva najini podjetji in izračunala, koliko denarja lahko tvegava in porabiva. Pozneje smo ga zapravili več, kar je povsem običajno.

Kljub temu nameravata širiti poslovanje.

Kupila sva dve nadstropji. V enem nadstropju sva uredila hostel, v mansardi pa imava še 550 kvadratnih metrov površine in se odločava, kaj narediti z njimi.

Ena možnost je, da bi naredila počitniška stanovanja, saj je v Radovljici veliko povpraševanja po njih. Naredila bi sedem stanovanjskih enot. Druga možnost je, če bo hostel uspešno deloval, da bi odprla še eno nadstropje in podvojila ležišča na 100.

Avtor portretnih fotografij: Gorazd Kavčič, Gorenjski glas