Sredstva in subvencije

Sredstva in subvencije

Povečajte vaše možnosti za pridobitev nepovratnih sredstev

“Vedeti morate, kakšne so vaše prednosti, torej kaj že obstaja na trgu in v čem ste boljši. To je treba jasno zapisati v razpisno dokumentacijo.”

“Paziti je potrebno tudi, kaj ima podjetje izbrano kot glavno dejavnost. Naj bo tista, za katero se potegujete na razpisu. Če podjetje kandidira za razvojna sredstva, uradno pa se ukvarja s trgovino, bo samodejno izpadlo iz razpisa.”

“Pri javni agenciji za raziskovalno dejavnost (ARRS) registrirajte raziskovalno skupino, saj vam bo to prineslo dodatne točke.”

To so bili le nekateri od nasvetov Tjaše Milošič Kovačič iz podjetja TIKO PRO, podjetniško svetovanje, ki podjetjem pomaga pri pridobivanju (ne)povratnih sredstev.

V povsem polni dvorani hotela Four Points by Sheraton Ljubljana je na brezplačnem seminarju članov Banke Za Podjetnike Zablestite na slovenskih in evropskih razpisih v letu 2017 predstavila najbolj aktualne razpise v Sloveniji in Evropski uniji (EU).

Poleg Tjaše Miloš Kovačič je slušateljem predaval tudi Simon Šimonka iz Gorenjske banke, ki je predstavil vlogo banke pri prijavi podjetij na razpise. 

Številni razpisi in ogromno sredstev

EU že leta načrtno vlaga v raziskovalno-razvojne projekte, s čimer želi dvigniti konkurenčnost, slediti okoljskim, gospodarskim, informacijskim in drugim izzivom ter obetavnim malim in srednje velikim podjetjem iz celotne Evrope pomagati pri razvoju inovacij.

Tudi v Sloveniji je zanimanje za razpise vse večje, ob tem pa malo morje razpoložljivih sredstev. Na ministrstvu za gospodarstvo bodo samo v letošnjem letu za projekte namenili več kot 300 milijonov evrov. Sledijo jim na ministrstvu za kmetijstvo, predvideni pa so tudi razni projekti za zaposlovanje in usposabljanje, še posebej mladih.

Na seminarju so slušatelji dobili odgovore na vrsto vprašanj, med drugim, kaj je ključ do uspešne prijave in na kaj morate paziti, če se na razpis prijavljate sami.

S čim manj težav do denarja

Med nasveti podjetnikom in drugim, ki razmišljajo o prijavi na razpis, pa niso prepričani, kako s čim manj težavami priti do razpisanih sredstev, so bili tudi:

 • da mora biti dodana vrednost na zaposlenega v podjetju višja od povprečja v dejavnosti, hkrati se mora povečevati skozi leta.
 • da mora imeti podjetje zadosten obseg kapitala. V obveznostih do virov sredstev jih mora biti najmanj 25 odstotkov, v nasprotnem primeru je podjetje izločeno.
 • da bonitetna ocena ne sme biti slabša od šestega razreda (SB6), ponudbe ponudnikov z bonitetno oceno od SB7 do SB10 se izločijo. Do sedaj so pristojni gledali le na ocene skupine Bisnode, odslej tudi ocene Ajpesa.
 • da lahko dodatne točke prinese povezovanje podjetij z univerzami in strokovnjaki na ustreznih področjih.
EU ni dobrodelna ustanova

Posebej pozorni morate biti tudi pri prijavah na evropske razpise.

S prijavo morate prispevati k reševanju družbenih, okoljskih in ekonomskih izzivov. Ideja mora torej biti inovativna in imeti širše učinke. Če tega ne znate utemeljiti, nimate možnosti uspeha.

Da zagotovite čim bolj kakovostno prijavo na razpis, je najbolje, da pri njeni pripravi sodelujejo vaši strokovnjaki z različnih področij, saj tako zagotovijo različne poglede in tudi potrebna znanja, kar bo prepričalo evropske ocenjevalce.

Evropska sredstva niso namenjena zagotavljanju plač za redno delo, ampak morajo biti namensko porabljena za delo zaposlenih na konkretnem, prijavljenem projektu.

V zvezi s tem so imeli vprašanja tudi člani skupnosti Banka za podjetnike. Med drugim jih je zanimalo, ali lahko njihovo podjetje kot upravičeni strošek uveljavlja študenta ali honorarnega sodelavca. „Ne, zgolj redno zaposlene,“ je odgovorila Tjaša Milošič Kovačič.

Vloga banke pri razpisih

Pri prijavi podjetja na slovenski ali evropski razpis ima lahko pomembno vlogo tudi banka, ki pri tem bodisi aktivno sodeluje bodisi zagotovi premostitveno financiranje ali sofinanciranje projekta. O tem je na seminarju govoril Simon Šimonka iz Gorenjske banke.

Kot že uveljavljeno in najbolj smiselno možnost je izpostavil produkt, ki so ga pripravili v sodelovanju s Slovenskim podjetniškim skladom (SPS). Ta podjetnikom zagotavlja ugodno, subvencionirano obrestno mero in delno zavarovanje kredita z garancijo SPS, kar bistveno olajša pridobitev finančnih sredstev na banki.

Financiranje je odvisno od:

 • pogojev razpisa,
 • projekta,
 • sposobnosti podjetja za njegovo realizacijo,
 • deleža lastnih sredstev,
 • načrtovanega denarnega toka,
 • kreditne sposobnosti podjetja in
 • zavarovanja pred tveganji.

A vendarle obstajajo tudi slabe plati izbire tega produkta. Primeren je le za določena podjetja in namene, ob tem pa je postopek tudi časovno zamuden in prinaša dodatne stroške. Zagotoviti je treba obsežno dokumentacijo, pri čemer imajo na SPS stroge pogoje ocenjevanja vlog.

Na banki postopek pridobivanja kredita običajno traja od treh tednov do meseca dni, na SPS pa bistveno dlje. Na odobritev vloge se lahko čaka tudi tri mesece.

Kljub temu se produkt, ki ga ponujajo skupaj z SPS, izplača, je poudaril Šimonka. “Oglasite se na banki in mogoče vam lahko pomagamo,” je še nagovoril udeležence.

Galerijo slik z dogodka in prezentacije si lahko prenesete tukaj.