Računovodstvo in Finance

Računovodstvo in Finance

Prijavite svoje podjetje na že 17. Deloittov natečaj za najhitreje rastoča tehnološka podjetja v Srednji Evropi 2016

Deloitte, največja svetovalna družba na svetu, tudi letos objavlja natečaj za najhitreje rastoča tehnološka podjetja v Srednji Evropi (Central Europe Technology Fast 50). Natečaj, tokrat 17. po vrsti, je namenjen že uveljavljenim tehnološkim podjetjem v regiji, pa tudi tistim, ki se še uveljavljajo v tej panogi.

Na Deloittov natečaj za najhitreje rastoča tehnološka podjetja v Srednji Evropi se lahko prijavite tudi slovenska podjetja. Natečaj poteka v 18 evropskih državah (Albanija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Češka, Črna Gora, Estonija, Hrvaška, Kosovo, Latvija, Litva, Madžarska, Makedonija, Moldavija, Poljska, Romunija, Slovaška, Slovenija in Srbija) in je podlaga za oblikovanje vsakoletne Deloittove lestvice najhitreje rastočih tehnoloških podjetij v Srednji Evropi. Lani sta se na natečaju odlično odrezali dve slovenski podjetji: velenjska Plastika Skaza, d. o. o., se je uvrstila med pet največjih v kategoriji Velikih pet, v kategoriji Vzhajajoče zvezde pa se je med najboljših dvanajst uvrstilo celjsko podjetje Brihteja, d. o. o., ki deluje na področju kompleksnih IT-rešitev.

Natečaj CE Technology Fast 50 razvršča najhitreje rastoča tehnološka podjetja v regiji na osnovi letne rasti prihodkov v obdobju zadnjih štirih let. Pri podjetjih, ki se bodo prijavila na letošnji natečaj, bodo tako šteli prihodki od leta 2012 do leta 2015. Na natečaju je mogoče sodelovati v treh različnih kategorijah, in sicer:

Hitrih 50 (Fast 50)

Podjetje, ki se prijavlja v to kategorijo, mora izpolnjevati naslednje pogoje:

  • Vsakoletni prihodki v obdobju od 2012 do 2015 morajo znašati najmanj 50.000 evrov.
  • Podjetje (javno ali zasebno) mora imeti sedež v eni izmed srednjeevropskih držav (Albanija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Češka, Črna Gora, Estonija, Hrvaška, Kosovo, Latvija, Litva, Madžarska, Makedonija, Moldavija, Poljska, Romunija, Slovaška, Slovenija ali Srbija).
  • Podjetje mora razvijati ali ustvarjati ustrezne tehnologije (tehnološko podjetje) ali namenjati znaten delež sredstev za raziskave in razvoj.
  • Podjetje med svojimi lastniki ne sme imeti večinskega deleža pomembne strateške družbe (ni v vlogi odvisne družbe).
Vzhajajoče zvezde (Rising Stars)

Deloitte v kategorijo Vzhajajoče zvezde uvršča mlada obetavna podjetja, ki pa na trgu še niso tako dolgo, da bi izpolnjevala pogoje osrednje kategorije Hitrih 50. Podjetja, ki se prijavljajo v to kategorijo, morajo na trgu delovati od tri do pet let in v vsakem izmed zadnjih treh let (od 2013 do 2015) preseči letni prihodek 30.000 evrov. Razen tega pogoja zanje veljajo enaki pogoji kot za podjetja, ki se prijavljajo v kategorijo Hitrih 50.

Velikih pet (Big 5)

V to kategorijo se lahko prijavijo podjetja, ki so v zadnjih petih letih dosegla ekstremno rast. Za podjetja, ki se prijavljajo v to kategorijo, veljajo enaki osnovni pogoji kot za osrednjo kategorijo Hitrih 50, pri čemer pa mora letni prihodek v zadnjem letu, torej letu 2015, preseči 25 milijonov evrov.

Letos bo v okviru natečaja podeljena tudi posebna nagrada, in sicer:

Disruptivna inovacija leta
Program je letos bogatejši za posebno nagrado, in sicer za ‘najbolj disruptivno inovacijo’, ki jo bo prejelo podjetje z najbolj edinstvenim in inovativnim izdelkom oziroma najbolj revolucionarno storitvijo. Zmagovalca bo na podlagi ocenjevanja določila neodvisna komisija.

Več informacij o pogojih sodelovanja v posamezni kategoriji ter dostop do prijav najdete na tej povezavi. Brošura v angleškem jeziku z analizami ter rezultati natečaja v letu 2015 je na voljo tukaj.

Rok za prijave za sodelovanje na natečaju je 14. avgust 2016, lestvice najhitreje rastočih tehnoloških podjetij v Srednji Evropi pa bodo objavljene konec leta 2016.


O avtorju

Martin Železnik

Višji manager, Deloitte, d. o. o. | E-mail: mzeleznik@deloittece.com