Podjetniške finance

Podjetniške finance

Coworking, odskočna deska do uspeha

Vsako podjetje, še tako majhno, mora imeti poslovne prostore. Okolje, v katerem se zaposleni dobro počutijo, so kreativni in uspešno opravljajo delo.

Večja in uspešna podjetja, ki delujejo v storitveni dejavnosti, se običajno odločijo za najem pisarn v središču mesta ali morda v poslovnem središču. Bolj kot cena jim je pomembno, da imajo dovolj prostora in da z njimi pritegnejo nove sodelavce in nove stranke.

Za male podjetnike, ki šele začenjajo, je drugače. Marsikateri si ne more privoščiti najema, saj mu nizki in neredni prejemki tega ne omogočajo. Čeprav so v času krize najemnine pisarniških prostorov upadle, je treba v Ljubljani za petnajst kvadratnih metrov veliko pisarno skupaj z DDV odšteti tudi več kot 200 evrov na mesec.

To je za podjetje, ki je šele dobro stopilo na svojo pot, pogosto prevelik znesek. Sploh, ker z najemom dobijo le prostor, v katerem lahko delajo, ne pa tudi dostopa do interneta, fotokopirnega stroja in najpomembnejšega – ljudi, ki jim lahko z nasveti pomagajo uspeti v poslu, in strank.

Zato se je že pred leti v Združenih državah Amerike (ZDA), pozneje pa vse bolj tudi v Evropi in Sloveniji, uveljavil sodoben način dela – “coworking” ali v slovenščini “sodelanje”.

Samozaposlenim in drugim profesionalcem omogoča, da si občasno ali stalno delijo sodelavni prostor z drugimi ustvarjalci iz svoje ali sorodnih panog. S tem si zmanjšajo stroške najema prostora, obenem pa z mreženjem z drugimi posamezniki različnih profilov pridobivajo nove izkušnje, zamisli, vstopajo v nove projekte in ustvarjajo inovacije.

Sprva so v istih prostorih skupaj sedeli samostojni podjetniki, strokovnjaki, ki so delali od doma, ali ljudje, ki pogosto potujejo. Danes je “coworking” kultura, nekakšno gibanje, ki simbolizira odprto družbo delitve. Če so sprva v istih prostorih skupaj sedeli samostojni podjetniki, strokovnjaki, ki so delali od doma, ali ljudje, ki pogosto potujejo, so prostori za “coworking” danes valilnice znanja, laboratoriji inovativnosti in prizorišča seminarjev, okroglih miz in družabnih dogodkov.

V Sloveniji obstaja več organizacij, ki ponujajo najem prostorov za “sodelanje”.

1) POLIGON

Njegovi soustanovitelji so iniciative Slovenia Coworking, Slovenia Crowdfunding, Kreativna cona Šiška (Rompom) in Ljudje.si.

Deluje v nekdanjih prostorih Tobačne tovarne Ljubljana in danes, ko se veča število prekarnih zaposlitev, nadaljuje zgodbo reševanja socialne varnosti delavcev.

Njegov namen je biti odskočna deska za mlade, za katere je samozaposlitev edina možnost za preživetje. Njihov moto je: “Če sediš doma sam, izoliran, boš veliko težje dobil in kakovostno izvajal projekte, kot če si del večje skupnosti ustvarjalcev različnih profilov, ki si lahko medsebojno pomagajo.”

2) GEEKHOUSE.SI 

Vse ustvarjalce v svobodnih poklicih in mlade podjetniške ekipe, ki še ne potrebujejo lastnih pisarn in si želijo ustvarjati v spodbudnem podjetniškem okolju, vabijo, da se jim pridružijo v Geek Housu. V inovativni skupnosti somišljenikov bodo dobili vse, kar potrebujejo za uspešen razvoj svojih podjetniških idej.

Prostori so trenutno na voljo podjetnikom na naslednjih lokacijah: Ljubljana, Maribor, Nova Gorica, Celje, Murska Sobota, Zagorje ob Savi in Kamnik.

PREDNOSTI
  • Kreativno okolje; ne gre za klasične pisarne, ampak večje odprte in svetle prostore z “dušo”. Popolna odsotnost hierarhičnih pravil že sama po sebi pripelje do drugačne, bolj sproščene komunikacije, ki omogoča kroženje idej. Seštevek avtonomnih posameznikov v skupnem prostoru, pa ustvarja kreativno vzdušje.
  • Nižji stroški; v Ljubljani se cene za najem delovnega mesta gibljejo med 50 in 80 evrov (brez DDV) na mesec.
  • Dostop do tehnične opreme in skupnih prostorov; prostori za “sodelanje” imajo svoj fotokopirni stroj in drugo opremo, hiter dostop do interneta in konferenčno sobo, ki jo lahko člani občasno koristijo.
  • Medsebojna interakcija; delo od doma ali v kavarni se ne more primerjati s prostorom, v katerem je veliko ambicioznih in sposobnih ljudi. To je priložnost za ustvarjanje novih prijateljstev in celo poslovnih stikov. Ima tudi veliko prednosti pred delom od doma, saj zmanjšujejo občutek izolacije in odrezanosti od poslovnih priložnosti. Hkrati omogoča, da dom dojemamo kot bivališče, in ne kot pisarno.
  • Brezplačna udeležba na dogodkih; ena od pomembnih prednosti “sodelanja” so redna druženja, delavnice in izobraževanja, ki so oblikovana posebej za člane skupnosti, na primer za tiste, ki delujejo na področju tehnologije.
SLABOSTI
  • Nestabilno okolje; gre za okolje, v katerem je fluktuacija precejšnja. Ljudje, pogosto iz različnih generacij, prihajajo in odhajajo, kar je za ljudi, ki imajo radi stabilnost in predvidljivost, lahko moteče.
  • Hrup in motnje; lastna pisarna prinaša mir, prostori za “sodelanje” pa velikokrat ne. Glasni telefonski klici, prepiri, ljudje, ki si na vsak način želijo pogovora, in drugi motilci podjetnika zlahka zmotijo pri delu, to pa lahko vodi tudi v konflikte. Pred temi motilci je namreč v prostorih za “sodelanje” nemogoče pobegniti.
  • Psihološki stresi; včasih, ko podjetnikom stvari ne gredo po načrtih, je težko mizo ali dve stran gledati podjetnika, ki mu vse uspeva in to jasno kaže. Med podjetniki iz iste panoge se pogosto (ne)zavedno razvije tudi tekmovalnost, ki ni nujno dobra.
  • Delovni čas; nekateri prostori za “sodelanje” imajo klasičen delovni čas – od osme do sedemnajste ure ali od devete do osemnajste. Veliko svobodnih ustvarjalcev ne mara teh omejitev, zato jih lahko takšen “delovnik” utesnjuje.

O avtorju

Simon Šimonka

Direktor sektorja za poslovanje z malimi in srednjimi družbami, Gorenjska banka d.d. | Email: gorenjska-banka@gbkr.si